DR Congo en China verhogen hun bilateraal partnerschap 

Tijdens het staatsbezoek van de DR Congolese president Tshisekedi Tshilombo werden de bilaterale betrekkingen opgetrokken tot het niveau van alomvattend strategisch samenwerkingspartnerschap. De voorbije twee jaar was China zowel de grootste Congolese handelspartner als de grootste investeerder.

De twee presidenten Foto Peoples Daily Disclaimer

Vrijdag had de Chinese president Xi Jinping in Beijing een ontmoeting met de president van de DRC, Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, waarbij de twee partijen de opwaardering van de bilaterale betrekkingen aankondigden van een strategisch partnerschap van win-win-samenwerking naar een alomvattend strategisch samenwerkingspartnerschap.. De twee partijen hebben een hechte gemeenschap van gedeelde belangen en een gedeelde toekomst gesmeed, zei Xi die opmerkte dat China twee jaren op rij zowel de belangrijkste Congolese handelspartner was als de grootste investeerder.

Xi zei dat China’s succesvolle ervaring op weg naar modernisering aantoont dat ontwikkelingslanden het recht en de mogelijkheid hebben om moderniseringspaden te verkennen die passen bij hun nationale omstandigheden. Hij voegde er nog aan toe dat China klaar is om zijn ontwikkelingsstrategieën te combineren met de DRC, elkaar te ondersteunen en samenwerking te bevorderen en ontwikkeling. Hij sprak de overtuiging uit dat de hoogwaardige ontwikkeling van China meer samenwerkingsmogelijkheden en een bredere markt voor de DRC zal bieden en een grotere ontwikkeling van bilaterale betrekkingen zal bevorderen. China zal, zoals altijd, de DRC helpen bij zijn economische en sociale ontwikkeling, zijn industrialisatiestrategie ondersteunen, de samenwerking op het gebied van energie, mijnbouw, landbouw, infrastructuur en productie versterken en het potentieel van samenwerking in de digitale economie, onderwijs en gezondheid aanboren , zei Xi, eraan toevoegend dat China bereid is experts op het gebied van landbouwtechnologie naar de DRC te sturen.

China ondersteunt Afrika krachtig bij het nastreven van een onafhankelijk ontwikkelingspad en het worden van een belangrijke pool in de wereldpolitiek, economie en beschaving, aldus Xi,. Het land zal met Afrika samenwerken om de resultaten van de ministeriële conferentie van het Forum over China-Afrika-samenwerking in Dakar uit te voeren, de Belt and Road-samenwerking te bevorderen, Afrika te ondersteunen bij het bereiken van duurzame ontwikkeling en een China-Afrika-gemeenschap op te bouwen met een gedeelde toekomst in de nieuw tijdperk.

Tshisekedi

Onderhandelen tussen de 2 landen Foto Peoples Daily Disclaimer

Tshisekedi bedankte China voor zijn belangrijke hulp en waardevolle steun voor de economische en sociale ontwikkeling van zijn land gedurende de afgelopen halve eeuw. De DRC houdt vast aan het één-China-beleid en steunt de inspanningen van China om nationale hereniging te bereiken, zei hij. De DRC is bereid met China samen te werken om de samenwerking op het gebied van economie, handel, hulpbronnen, infrastructuur, medische zorg en andere gebieden te verdiepen om het alomvattende strategische samenwerkingspartnerschap te verrijken en een volwassen, stabiele en baanbrekende relatie op te bouwen ten voordele van de twee volkeren,. De VRT meent te weten dat contracten uit de Kabila-tijd werden heronderhandeld.

Na de gesprekken waren de twee presidenten getuige van de ondertekening van een aantal bilaterale samenwerkingsdocumenten op het gebied van investeringen, groene economie en digitale economie. De twee landen brachten vrijdag ook een gezamenlijke verklaring uit, waarin ze plannen aankondigden om samenwerking op verschillende gebieden te bevorderen gaande van grondstoffen tot landbouw.

Het bezoek van Tshisekedi volgt op het bezoek van vicepremier en BuZa minister van Ethiopië Demeke Mekonnen Hassenen en vlak voor het bezoek van de BuZa minister Frederick Shava uit Zimbabwe.

Bronnen: Peoples Daily, Global Times, vrtnieuws

Print Friendly, PDF & Email