Zware overstromingen in China. (upd)

In tientallen Chinese provincies is er watersnood door plotse hevige regenval. Vooral de provincies Anhui, Hunan en Hubei in oostelijk, centraal en zuidelijk-centraal China zijn getroffen door zware overstromingen.

overstromingen

beeld van 26 juni en van 5 juli


Op woensdag had de meteorologische dienst van Wuhan, de hoofdstad van Hubei, alarmfase rood ingesteld. Er zou in de stad aan de rivier de Yangtze de afgelopen week meer dan 600mm regen zijn gevallen, meer dan ooit tevoren. Wegen en metrostations kwamen onder water te staan, treinritten werden afgeschaft. Voor de 10 miljoen inwoners van de hoofdstad van Hubei, waren het transport en de elektriciteitsvoorziening ontregeld. Er zijn tot nog toe 186 dodelijke slachtoffers en 45 vermisten. Ongeveer 1,4 miljoen mensen zijn geëvacueerd. Meer dan 55.000 huizen zijn ingestort. De oogst op 560.500 hectare grond is verloren. De economische schade wordt op een waarde van bijna 9 miljard euro geschat.
(upd) Minimaal 35 mensen zijn omgekomen bij een aardverschuiving in Xinjiang, de autonome Oeigoerenregio. De overvloedige regenval is volgens de plaatselijke overheid de oorzaak. Het dorp  Yecheng, in de prefectuur van Kashgar, op een afstand van 1500 km van de hoofdstad van Xinjiang, ligt diep in het gebergte van Kunlun. Nog een gevolg van de hevige regen is dat de wegen zijn beschadigd, wat de reddingsoperatie sterk bemoeilijkt.

Noodhulp en waarschuwingen voor meer overstromingen

Nu de stortvloeden wat afnemen kunnen de hulpverlening en het reddingswerk beter worden georganiseerd. De Chinese premier heeft Anhui, Hunan en Hubei bezocht en heeft in Wuhan een inderhaast bijeengeroepen overleg voorgezeten voor de coördinatie van de strijd tegen de watersnood. Li Keqiang heeft lokale overheden opgeroepen om aan het redden van mensenlevens de voorrang te geven en hij heeft gewaarschuwd dat het land zich moet voorbereiden op nog meer stortbuien. De premier constateerde dat de oevers van de Yangtze enorm verstevigd zijn sinds de grote overstromingsramp van 1998, maar hij drong aan op grote alertheid. Alle mogelijke zwakke plekken en plaatsen waar er lekken kunnen ontstaan moeten onder controle zijn. Er moet toezicht zijn op de Yangtze, maar ook op de Huaihe en de Gele Rivier. Li bezocht, samen met vicepremier Wang Yang en kabinetslid Yang Jing, de regio’s en belangrijke dammen op de genoemde rivieren.
Li in het waterPresident Xi Jinping heeft de militaire instanties eenheden van het leger laten inzetten. Soldaten hebben na uren van hard werk in de gietende regen nabij Wuhan een dijkbreuk kunnen voorkomen. De Staatsdienst voor de Strijd tegen Overstromingen en Droogte houdt overheden en media in binnen- en buitenland op de hoogte van de ontwikkelingen en de laatste gegevens. Internetgebruikers delen beelden en filmpjes op de sociale media van gebouwen en auto’s die onder water staan en wadende medeburgers. Op alle media zijn berichten over professionele hulpverleners en reddingswerkers en individuele burgers die helpen. Een hashtag op Weibo: ‘wij mobiliseren ons tegen de overstromingen in Wuhan’.

Wat nu?

De regenval en het overstromingsgevaar die elk jaar in juli dreigen zijn in 2016 eerder gekomen, en heviger dan voorgaande jaren. Ook het seizoen van de Tyfoons is begonnen en de mensen in Taiwan en in de rest van China wachten met een bang hart op de komst van een Super Tyfoon met de naam Nepartak. Op het vasteland vrezen ze dat die storm de watersnood in het oostelijke deel van het land nog erger zal maken. De spoorwegautoriteiten hebben uit voorzorg tot en met zondag 341 treinritten afgelast in de kustprovincie Fujian. Veerboten en vissersvaartuigen blijven in de havens.
Xinhua, China Daily, BBC

ondergelopen stadion

ondergelopen stadion


MI China
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *