De grote sprong voorwaarts in de cloud

Iedereen in de ICT-wereld die zich au serieux neemt, koestert plannen voor het zogeheten “cloud computing”. Ook in China bereiden zowel telecom-operatoren, informatica-giganten als diverse overheidsbesturen plannen terzake voor. Waar gaat het wolken-fenomeen over?
De Wikipedia leert ons dat “Cloud computing”  een eenvoudige manier is om via een computernetwerk applicaties en diensten ter beschikking te stellen. Essentieel is dat bestanden tot en met softwareapplicaties vanop de server gerund worden. Dit kan voor bedrijven als voordeel hebben dat ze de terminals eenvoudig kunnen houden -in het extreme geval enkel met internetbrowser- en niet om de 3 jaar hard/software moeten vernieuwen. Immers niet enkel bestanden worden op de server opgeslagen, maar ook de applicaties worden vanop de server gerund. Zo kon de gebruiker van “Google Docs” reeds een tijdje zijn bestanden op de Google-server plaatsen en deze bestanden openen ofwel thuis, op kantoor of op reis. Microsoft heeft hierop een antwoord gevonden door niet enkel ruimte aan te bieden om bestanden op te slaan, maar ook de applicaties als Word, Excel en Powerpoint kunnen vanop de server gerund. Deze netapplicaties verschillen echter nauwelijks van de versie uit de winkel. Zowel bij Google als Microsoft kunnen bestanden gedeeld worden en kunnen meerdere personen aan één bestand werken. Dit geldt ook bij Zoho. Groot verschil is wel dat “Google Docs” gratis is terwijl Microsoft “Office 365” aangeboden wordt vanaf 6 $ per maand voor de professionele en kleine business versie, terwijl het middelbedrijf 10 tot 27 $ per persoon betaalt. Bij Microsoft krijg je wel 5 GB gratis op SkyDrive om bestanden synchroon te houden. Bij Zoho is 1 GB opslagruimte  gratis en de dienst heeft ook een gratis tekstverwerker, rekenblad- en presentatieapplicatie. Bij Dropbox krijg je 2 GB opslag gratis, zijn er geen applicaties en kost upgraden tot 50 GB 10 $ maandelijks.
De cloud-markt is winstgevend en “International Data Corporation” raamt dat deze de komende 5 jaar jaarlijks met 27 % stijgt  tot 73 miljard $ in 2015. Dan zou één op de 7 gespendeerde dollars met cloud-computing te maken hebben. Vermits dus gedacht wordt dat diegene die het  in deze technologie haalt, morgen de ICT-heerser zal zijn,  is het niet moeilijk te begrijpen dat onder meer ICT-giganten zich storten op het fenomeen. Webwinkel Amazon heeft met zijn “Elastic Cloud” bedrijven aangetrokken omdat hun opslagservers ook op piekmomenten goed bereikbaar zijn.
In China wordt eveneens zwaar geïnvesteerd in de techniek. Volgens KPMG-adviseur Egidio Zarrella zal China Mobile 52 miljard $ in cloud computing investeren gedurende de volgende 3 jaren. Dit is meer dan alle VS-ondernemingen samen. Volgens “Shanghai Securities News” zou China’s cloud computing markt de komende  jaren 1000 miljard yuan waard zijn. Vorig jaar heeft de “Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie” en het Ministerie voor Industrie en IT vijf pilootsteden aangeduid om “cloud computing” te ontwikkelen en te innoveren: het betreft de steden Beijing, Shanghai, Shenzhen, Hangzhou en Wuxi. Het blijft echter niet beperkt tot deze steden want de stad Chongqing wil een “speciale cloudzone” oprichten van 10 km² waaraan in de eerste van 3 fases één miljard yuan wordt gespendeerd. Andere steden willen niet ten achter blijven en ook de stad Harbin in het noord-oosten bouwt een “cloud valley” uit van 3 miljard. We hadden het al over Shandongs provinciaal centrum en plannen van Shanghai’s district Zhabei
De privésector is eveneens opgewonden over de mogelijkheden voor de toekomst. In het verleden vermeldden we reeds de plannen van Huawei, ZTE, China Telecom. Vorige week stelde HP-CEO Apotheker  zijn China-beleidsplan voor en daarin werd ruim aandacht besteed aan HPs  ambities om inzake “cloud computing” een vooraanstaand provider te worden in China en zo te concurreren met Amazon en Google. Vooral “cloud printing” biedt perspectieven voor de firma, aldus vice-voorzitter Vyomesh Joshi. Dit laat toe van op afstand documenten af te drukken vanaf smartphones en tablets naar HP-printers. Gartner beweert dat China een van de snelle toepassers zal zijn van “cloud computing”: hun studie bij Chinese bedrijven wees uit dat 55 % van de antwoorden meer dan 10 % van hun IT-begroting willen uittrekken voor cloud computing terwijl dit in de VS maar 49% van de antwoorden bedroeg en 42 % in Europa.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *