De Digitale stand van zaken 17

Kort ICT-nieuws

Warner Bros partner van Youku
Online-videosite Youku heeft met Warner Bros’ moederbedrijf Time Warner een overeenkomst van drie jaar afgesloten om 450 nieuwe en klassieke films ter beschikking te stellen van de Chinese Internetgebruikers. Dit betekent naast reclame een bijkomende bron van inkomsten voor Youku dat sedert de start in 2006 verlies maakt. Youku’s CFO Dele Liu raamt dat de betalende dienst binnen 5 jaar 10 % van de inkomsten zou kunnen uitmaken. Youku is in New York beursgenoteerd sedert december vorig jaar.
Walmart plant E-hoofdkwartier in Shanghai
VS-gigant Walmart heeft met Shanghai’s bestuur een akkoord getekend om haar hoofdkwartier inzake e-commerce in de metropool te vestigen. Vice-president Wan Ling Martello dat de schaal om online aankopen te doen snel vooruitgaat in China en binnen enkele jaren de gelijke zal zijn van deze in de VS. Samen met het stadsbestuur zal Walmart personeel en consumenten opleiden om een bredere keuze te kunnen maken. Vorige maand kondigde Walmart een minderheidsparticipatie aan in online-winkel Yihaodian. Recentelijk hebben ook Adidas en modewinkel Gap een online verkoop in China opgestart.
Baidu leidt ook zoeken op GSM
Volgens gegevens van Analysys International leidde Baidu gedurende het eerste kwartaal het internet zoeken op GSMs. Baidu had 36 % van de opzoekingen, Easou behandelde 19 %, Tencents Soso.com 14 % en Google 11%. Baidu verwacht dat het opzoelen via GSM binnen 3 tot 5 jaar het zoeken op PC zal overtreffen. In dit kader biedt Baidu de mobiele “box computing”-dienst aan die de gebruikers rechtstreeks doorstuurt naar muziek boeken of games in plaats van een pagina met linken te sturen over het gevraagde item. De zoekmachine hoopt zo de concurrentie een stap voor te zijn.
36 gearresteerd in Alibaba-oplichting
De politie heeft 36 personen aangehouden na een fraudeonderzoek bij Alibaba.com. Buitenlandse kopers werden voor 6 miljoen $ bedrogen. De aangehouden personen worden beschuldigd om op onwettelijke wijze wettelijke verkopers te imiteren om producten buiten China te verkopen. Alibaba heeft de gedupeerden reeds 2 miljoen terug betaald. Alibaba vond na een intern onderzoek in februari dat 2300 “verkopers” de website misbruikten en twee toplui moesten aftreden hoewel hen persoonlijk geen schuld treft. Sindsdien is het aantal klachten wegens fraude fel gedaald.
Nieuwe partijbaas bij China Mobile

Xi Guohua


Xi Guohua werd benoemd als partijsecretaris bij China Mobile en tevens vice-voorzitter. De 59-jarige Xi  was vice-minister voor Industrie en IT. Hij heeft een diploma management bij de Tongji-universiteit en werkte in de telecom sedert 1977: zo was hij in 2000 voorzitter van  Alcatel-Lucent Shanghai Bell en vanaf 2002 algemeen manager bij China Netcom Corp. Insiders vinden dat zijn benoeming meer politieke steun kan betekenen voor China Mobiles eigen TD-LTE-signaal van de vierde generatie. Huidig voorzitter Wang Jianzhou zal gradueel met pensioen gaan. Tenslotte lopen nog enkele onderzoeken wegens corruptie tegen enkele toplui.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *