Q1 Baidu: kwart meer omzet, maar voorwerp van een onderzoek

Internetgigant Baidu realiseerde tijdens het eerste kwartaal met 15,8 miljard yuan 24 % meer omzet en het aantal mobiele klanten steeg tot 60 %, maar toch gingen de Baidu aandelen in de VS achteruit. Dit heeft te maken met de dood van de aan kanker lijdende computerstudent Wei Zexi die was ingegaan op een Baiduadvertentie voor een hospitaal dat immunotherapie aanbood. Verschillende overheidsdiensten onderzoeken het voorval.

A Chinese worker cleans the balcony of Chinese Web search giant Baidu's headoffice in Beijing on February 10, 2010. The Nasdaq-listed Baidu said net profit rose 48.2 percent in the fourth quarter to 62.7 million USD while revenue increased 39.8 percent to 184.7 million USD, and it expected to benefit from growing customer confidence after Google's threat to pull out of China. AFP PHOTO/SIMON LIM (Photo credit should read SIMON LIM/AFP/Getty Images)
Zoekmachine Baidu was de eerste Chinese internetgigant die zijn resultaten van het eerste kwartaal voorstelde. De omzet tijdens het eerste kwartaal steeg met 24% tot 15,8 miljard yuan. De winst echter viel echter 18,9% minder uit tot 1,89 miljard yuan. Dit wordt toegeschreven aan toegenomen uitgaven zowel voor O2O als  voor de iQiyi online streaming video. Mobiel inkomen staat in voor 60 % van het totaal en dat is zowat 10 % meer in vergelijking met een jaar geleden. Baidu voorziet voor het tweede kwartaal een inkomen boven 20 miljard yuan. Naar verluidt had Baidu vorig jaar 71 % van de Chinese zoekmarkt met zijn 700 miljoen internetters; Qihoo 360 bezat 13,3% en Sogou 12,4%.
Voorzitter en CEO Robin Li Yanhong wijst op de gestage groei van investeringen in kunstmatige intelligentie en hij gelooft vast dat de auto het volgende groot computerplatform wordt. Op de 30 km lange testrit zonder chauffeur door Beijing wordt verder onderzoek verricht door het laboratorium in Californië. Bedoeling is tegen 2018 autonome voertuigen te kunnen ontplooien en tegen 2020 te gaan produceren. Li Yanhong was ook vol lof over ‘Baidu Brain’ dat hij ’s werelds krachtigste zoeknetwerk noemde.

Onderzoek naar overlijden

Niettegenstaande de hoog gestemde verwachtingen tuimelden de Baidu-aandelen in de VS met 8 %. Dit had te maken met het weizexiaangekondigde gemeenschappelijk onderzoek zowel door de Internetwaakhond Cyberspace Administration of China (CAC) als de National Health and Family Planning Commission die het overlijden gaan onderzoeken van de aan kanker lijdende computerstudent Wei Zexi. Deze was ingegaan op een betaalde reclame op Baidu voor de experimentele ‘immunotherapie’ bij het Second Hospital of the Beijing Armed Police Corps die volgens veel dokters klinisch onbewezen is. Ook de gezondheidsafdelingen zowel van het General Logistics Department of the Central Military Commission en die van het General Logistics Department of the Armed Police Corps doen mee aan het onderzoek.
Wei Zezi overleed aan ‘synovial sarcoma’ een zeldzame vorm van kanker en na verschillende mislukte behandelingen ging hij in op de Baidu-reclame voor de immunotherapie-behandeling die werkt net eigen voortgebrachte cellen om de kankercellen te bestrijden. Zijn overlijden veroorzaakte al 80 miljoen reacties op de sociale media en sommigen vroegen dat Baidu zijn sociale verantwoordelijkheid zou opnemen. Naar verluidt zouden de vrienden en familie van de overledene 200.000 yuan hebben betaald voor de therapie.
Volgens het recentste Baidurapport behoort de gezondheidszorg tot de top 10 waar reclame-inkomst uit gehaald wordt. Baidu streek vorig jaar $ 9,89 miljard aan reclame-inkomsten op, maar bij Google bedroeg dat $ 67 miljard tijdens dezelfde periode. Volgens The Beijing News beschikt Baidu over een rating systeem voor haar publiciteit en wees het vorig jaar voor 30 miljoen yuan aan inkomen van dubieuze medische diensten af plus sloot het 438.000 verdachte advertenties.
Families van patiënten die aan het betrokken ziekenhuis een behandeling met de immunotherapie ondergingen, vragen zowel een opheldering als een terugbetaling van de therapie. Ondertussen heeft het ziekenhuis beslist voorlopig geen nieuwe patiënten meer te zullen ontvangen. De SCMP weet nog te melden dat het ziekenhuis de betrokken therapie had doorgespeeld aan een privéfirma met twijfelachtige reputatie uit Putian. De Wikipedia meent te weten dat een groot deel van de betaalde reclame bij Baidu afkomstig is van Putian-ziekenhuizen. Een kluif voor het onderzoek. Ondertussen heeft concurrent Qihoo 360 besloten reclame voor ziekenhuizen te weigeren.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

3 comments for “Q1 Baidu: kwart meer omzet, maar voorwerp van een onderzoek

 1. hahaha
  4 mei 2016 at 08:23

  Baidu was eerder in problemen gekomen met het zetten van reclame voor genezen van homo door schokterapie.

 2. huub gulickx
  4 mei 2016 at 16:21

  Is Baidu misschien te groot geworden? Kan niet alles meer gecheckt en gecontroleerd worden?

 3. hahaha
  4 mei 2016 at 17:22

  ligt het probleem echt aan baidu of is het een algemene verzekering probleem. hier in Nederland zelf wanneer je verzekerd bent krijgt je geen experimentele drugs, behandeling, therapie of operatie vergoed van de verzekering maatschappij. want welke verzekering wil dat een nieuwe genezing erbij komt. nieuwe genezing kost hun alleen maar geld. we moeten gewoon een wet erbij komen om experimentele behandeling verplicht laten vergoeden door de verzekering maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar