100 miljoen migranten kregen stedelijke hukou

De voorbije jaren kregen 100 miljoen migranten een stedelijke registratie. Daardoor ligt China wat voorop op het plan uit 2014 om tegen 2020 de stedelijke hukou toe te kennen aan honderd miljoen migranten.

Het hukou registratiesysteem dateert uit de jaren vijftig en had als doel de vlucht naar de stad onder controle te houden; toen had de stedeling recht op rantsoen en voedsel. Nu heeft de stedeling met permanente registratie recht op sociale diensten en op onderwijs voor de kinderen; omdat de afgelopen decennia veel boeren naar de steden trokken om er te gaan werken had in 2013 maar 35, 9 % van de stedelingen er een permanente registratie.

In 2014 vaardigde China zijn “National New-type Urbanization Plan (2014-2020)” uit. Dit stelde zich als doel om tegen 2020 de stedelijke registratie te verlenen aan 100 miljoen migranten die in de steden werken en verblijven. Vooral de medewerking van de lokale besturen is hierbij doorslaggevend want de kosten van één migrant integreren wordt op 100.000 yuan geraamd. Toch is het plan gelukt want nog voor het jaareinde werd volgens het Ministerie van Politie het cijfer van 100 miljoen gehaald.

President Xi Jinping heeft al in zijn proefschrift voor de afschaffing van het hukou systeem gepleit. Het valt nog te bezien of als China dit tempo aanhoudt, de tweedelige opdeling tegen 2030 zou opgeheven worden zoals de bedoeling is.

china.org, CGTN

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *