1000 werkers sluiten 18 managers op

1000 woedende werknemers van het Japans-Chinees bedrijf Shanghai Shinmei hebben gedurende meer dan een dag 18 managers opgesloten. De arbeidsters wilden daarmee protesteren tegen een nieuw regelgeving waarbij ze beboet worden wegens te laat komen of het verblijven van langer dan 2 minuten op het toilet.
shinmeibShanghai Shinmei Electric is een recent overgenomen bedrijf dat elektronische toestellen vervaardigt. De Japanse directeur Hideaki Tamura bezocht net vrijdag het bedrijf toen de actie plaats greep. 8 Chinese managers en 10 Japanese werden opgesloten in 2 lokalen die ze niet mochten verlaten.
Het protest was gericht tegen een nieuw disciplinair reglement waarop financiële boetes staan, maar de werknemers -voornamelijk vrouwen- zijn ook bevreesd dat ze na de overname voordelen zullen kwijtspelen. De arbeiders verdienen 2000 yuan per maand en bij te laat komen bedraagt de boete 50 yuan een eerste keer en 100 een tweede keer. Ook een boete wegens te lang op het toilet en telefoongesprekken van meer dan 2 minuten en zo zijn er 49 clausules.
Tamura vertelde het blad Asahi Shimbun per telefoon dat zijn kantoor door 500 arbeiders bezet werd. Een Chinese manager viel flauw. Ze mochten zelfs niet naar het toilet gaan. Zaterdag heeft de politie de opgesloten directie ontzet. Er waren twee licht gewonden. Volgens de SCMP heeft het bedrijf zich verontschuldigd tegenover het personeel om het nieuw reglement en beloofd om hun salarissen te verhogen.
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “1000 werkers sluiten 18 managers op

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *