China krijgt een grotere rol in de Wereldbank

De leden van de Wereldbank stemden op zondag toe dat het aandeel van stemmen van China van 2,77 %omhoog gaat naar 4,42 %, waardoor  China de derde grootste aandeelhouder wordt. Duitsland heeft de vierde plek na China en voor China bevinden zich de VS en Japan.
worldbankVolgens de New York Times zullen landen als Brazilië, India, Indonesië en Vietnam ook een grotere vertegenwoordiging bij de bank krijgen. De bank streeft ernaar om de opkomende economieën meer invloed te geven in haar werkzaamheden. De Wereldbank stemde in met een toename van 3,13 % in stemrecht voor de Ontwikkelende Landen en Transitielanden. Nu komt dat op 47,19 % uit en dit is een toename van 4,59 % ten opzichte van 2008.
Volgens Reuters accepteerde Tokio een afname van haar stemrecht tot 6,84 %. Er wordt niet verwacht dat dit de Japanse invloed op de wereldwijde ontwikkelingsinstituten zal verminderen. Reuters merkt op dat de verandering in stemrecht ook zal bijdragen aan 1,6 miljard USD (ca. 1,16 miljard euro) aan nieuwe middelen voor de bank.
De Chinese minister van Financiën, Xie Xuren, verwelkomde de hervormingen. CRI verslaat dat hij in een verklaring zei dat het “een belangrijke stap in de richting van een gelijkwaardige hoeveelheid stemrecht tussen de ontwikkelde landen en de ontwikkelingslanden” is. De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, zei eerder op zondag dat een verandering in stemrecht “het belang van de ontwikkelende en in transitie zijnde landen in de wereldeconomie beter zou vertegenwoordigen en tegelijkertijd de stem van de kleinste en armste landen zal beschermen”. De VS heeft nog steeds 16,4 % stemrecht in het instituut. De New York Times schrijft dat de 186 leden van de bank ook een grotere openheid en openbaarmaking van informatie en verbeteringen in het beheer van risico’s en beheer van resultaten overeenkwamen.
Voorts werd er ook overeenstemming bereikt over de toename van het algemene kapitaal van de bank met 86,2 miljard USD (64,4 miljard euro). Hiervan is ongeveer 81 miljard USD (60,53 miljard euro) ‘afgelost kapitaal’, dat zich onder de lidstaten bevindt maar in geval van nood kan worden aangesproken. De cumulatieve verschuiving van 4,59 % van het stemrecht is,volgens de New York Times, de grootste aanpassing in de vertegenwoordiging bij de Wereldbank sinds 1988.
Bron: Radio86.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *