Geen inreisverbod meer voor HIV-reizigers

China’s Raad van State heeft een tientallen jaren oud inreisverbod opgeheven voor reizigers met hiv of aids. De aanpassing komt enkele dagen voor de opening van de Shanghai Expo, waar naar verwachting 70 miljoen buitenlandse toeristen een bezoek zullen brengen. De regering hief in het verleden het verbod tijdelijk al op tijdens grote evenementen zoals de Olympische Spelen in 2008, maar de onderliggende wet bleef ongewijzigd.

De ‘Border Quarantine Law’ en de ‘Law on Control of the Entry and Exit of Aliens’ werden opgesteld in de jaren ’80 en ontzegden reizigers met diverse aandoeningen toegang tot het land. Dat veranderde op 19 april van dit jaar toen de Raad van State besloot dit verbod op te heffen en premier Wen Jiabao op 24 april zijn handtekening zette. “Voorheen zag China hiv en aids als een geïmporteerde ziekte, synoniem met een corrupte levenswijze. Maar nu benadert de overheid de kwestie vanuit het oogpunt van de publieke volksgezondheid”, aldus Zhang Beichuan, een medische professor aan de Qingdao-universiteit.
Geschat wordt dat er tussen de 450,000 en 1 miljoen Chinezen met hiv of aids besmet zijn. De opheffing van het verbod wordt gezien als een teken dat de houding ten opzichte van de ziekte aan het veranderen is. “Deze herziening geeft ons een sprankeltje hoop. We pleiten al jaren voor de rechten van mensen besmet met hiv en nu weten we dat het niet voor niets is geweest”. Dat zegt He Tiantian, een jonge vrouw besmet met hiv en fervent aids-activist. “Het zal nog lange tijd duren voordat er een einde komt aan de discriminatie van met hiv besmette mensen, maar deze wijziging in de houding van de overheid zal helpen de algemene houding ten opzichte van deze groep mensen te verbeteren”.
Reuters meldt dat het effect dat het verbod had op de grote evenementen die China organiseert een factor in het besluitvormingsproces is geweest. “Reizigers met deze ziektes de toegang tot ons land ontzeggen, heeft een zeer beperkte rol gespeeld in de preventie en bestrijding. In plaats daarvan heeft het herhaaldelijk geleid tot een belemmering van onze organisatie van internationale evenementen”, aldus een anonieme overheidswerknemer geciteerd in de Legal Daily. De opheffing van het verbod geldt ook voor mensen besmet met lepra.
Bron: Radio86.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *