Melamine nogmaals…

 

Er is alweer melamine opgedoken in zuivel en andere producten op basis van melkpoeder.
In de provincie Qinghai (West-China) is 64 ton besmette voedingswaren in beslag genomen. De politie heeft de directeuren van een fabriek gearresteerd. Ook in de provincie Heilongjiang (Noord-Oost-China) werden verdachte pakketjes melkpoeder gevonden die nog worden onderzocht. Het is de tweede keer dit jaar dat de schadelijke chemische stof in voedingswaren is gevonden. Het is de vraag of dit allemaal restanten zijn van het vervuilde melkpoeder van het schandaal in 2008, waarvan delen niet zijn vernietigd of zelfs getraceerd. Velen begrijpen niet waarom de autoriteiten er niet in slagen dat probleem helemaal uit te roeien.
Een kenner van de zuivelindustrie brengt zijn visie in de openbaarheid en probeert een maatschappelijke discussie aan te zwengelen. De status van deze Wang Dingmian is niet heel duidelijk, sommige bronnen noemen hem ‘voorzitter van de Zuivelbond van Guangzhou’, andere ‘voormalig’ directeur of ambtenaar bij de Chinese Zuivelbond. De boodschap van Wang Dingmian is echter des te duidelijker: “De aanpak is te zwak en niet gecoördineerd. De verschillende departementen van voedselveiligheid, kwaliteitscontrole en handel weten niet precies wie voor wat verantwoordelijk is. Handelaars maken daar misbruik van: zij willen hun geld er niet bij inschieten en hebben de troep in kleine pakketjes verdeeld en verspreid. Kleine hoeveelheden in bepaalde producten, zoals koekjes, worden misschien niet opgemerkt, zo is de redenering. Er wordt altijd maar gesproken over Sanlu alleen, maar er waren 22 bedrijven die zich hebben schuldig gemaakt aan melaminevervuiling”.
Over de uitleg van het ministerie van Volksgezondheid dat het technisch allemaal moeilijk is, zegt Wang: “Onzin, ik had een methode voorgesteld om alle besmette producten op een goedkope en milieuvriendelijke manier te vernietigen, maar er is niet naar me geluisterd”. Ook voor de stelling dat de hoeveelheid melamine nu in China onder de toegelaten WHO-norm blijft, heeft Wang geen goed woord over: “Melamine is geen natuurlijke voedingsstof en komt niet vanzelf in de melk terecht. Voeding zou er zelfs niet het kleinste spoor van mogen bevatten”. Uit deze verontwaardigde uitlatingen spreekt hetzelfde gevoel dat onder veel Chinezen leeft.
De straffen in de melaminezaak waren nochtans niet min. Het bedrijf Sanlu is over de kop gegaan, een zuivelboer en een melkverkoper werden geëxecuteerd. De directeur van Sanlu heeft levenslang gekregen en er werden nog 21 mensen veroordeeld. Blijkbaar schrikt het toch bepaalde boosdoeners niet af. Vicepremier Li Keqiang, de directeur van het regeringscomité voor de voedselveiligheid dat vrijdag voor het eerst bijeenkwam, heeft de verzekering gegeven dat het systeem om mensen ter verantwoording te roepen en de reglementering voor voedselveiligheid zullen worden verbeterd.
Bronnen: China Daily, Xinhua, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *