150 doden na stortvloed met dijkbreuk nabij Xingtai (Hebei)

In Hebei waar de het wassende water van de Qilirivier tijdens een stortvloed een dijk doorbrak, zijn meer dan 150 slachtoffers gevallen en 110 mensen zijn vermist. 4 verantwoordelijken werden geschorst.

xingtaiDe provincie Hebei wordt normaal eerder door droogte getroffen maar afgelopen week regende het bijna onophoudelijk van 18 tot 20 juli. Dit veroorzaakte plotselinge overstromingen in de bergen en ernstige wateroverlast in sommige steden. In het dorp Daxian nabij de stad Xingtai kon de Qilirivier het water niet meer aan en begaf een dijk het. Volgens CCTV viel er op het piekmoment 15 maal meer water dan de rivier aankan.
In totaal zijn 9 miljoen personen in 147 kantons getroffen. 155.000 huizen zijn beschadigd en 300.000 personen moesten hun woning verlaten. Zij werden elders ondergebracht. Volgens het Ministerie zou er in totaal voor $ 2,5 miljard economische schade zijn. Volgens de provinciale overheid zijn er minstens 154 slachtoffers en 110 vermisten.

Onderzoek

Een provinciale werkgroep onderzoekt de dijkbreuk nabij Xingtai. Dat de oorzaak kan liggen bij bij de hoger gelegen gebieden wordt ontkend. Ook hebben de lokale media vragen over het falen van de verbetering aan de dijken dat vele miljarden gekost had. Volgens China Business Journal heeft Xingtai sinds 2007 al 1 miljard yuan besteed aan de betere evacuatie van het Qili vloedwater. 7 miljard ging naar een verbetering  van 19 km langs de rivier zodat hij een vloed aan zou kunnen die zich maar om het 50 jaar voordoet. Dit zijn vragen waar het onderzoek een antwoord moet op vinden.
Ondertussen werden 4 personen uit hun functie geschorst: de partijsecretaris van de Xingtai Economic Development Zone Duan Xiaotong; ook die van Dongwang Zhang Guowei; hoofd transport He Zhankui van Shijiazhuang en de vice-topman van het kanton Jingxing. De werkgroep onderzoekt ook het waarschuwingssysteem en de evacuatieprocedures. Burgemeester Dong Xiaoyu van Xingtai heeft zich verontschuldigd tegenover de families van slachtoffers en vermisten. Ook staatsraad Wang Yong die aan het hoofd staat van de rampenbestrijding is al ter plaatse. De provincie heeft meer dan 100 miljoen aan noodhulp vrijgemaakt. 300 soldaten herstellen de dijk en verplaatsen bewoners. Nog 1200 andere helpen met het reddingswerk.
Bronnen: Peoples Daily, Al-Jazeera, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *