Fiscus stuurt flinke vordering naar Ai Weiwei

Adres Fake Beijing (foto London Art News)


Er zijn meer gegevens bekend over de klacht tegen Ai Weiwei, die vorige woensdag vrijgelaten werd op borgtocht.
De advokaat van Ai Weiwei heeft vandaag bekendgemaakt dat de Chinese fiscus 12 miljoen yuan vordert van FAKE, het bedrijf van Ai dat officieel op naam van zijn vrouw staat. Er zou voor 5 miljoen gefraudeerd zijn en daarboven op komen 7 miljoen boetes.  Ai heeft drie dagen tijd om in beroep te gaan tegen de vordering.Waarschijnlijk zal Ai een administratief onderzoek aanvragen waaruit moet blijken of de fiscus deze bedragen terecht vordert.
De bekende kunstenaar Ai Weiwei is vorige woensdagavond op borgtocht vrijgelaten. Het is een politiebureau dat het heeft laten weten aan het persagentschap Xinhua. De politie van Beijing heeft voor dat nieuws een aantal verklaringen gegeven. Ai zou zich correct hebben opgesteld bij het toegeven van zijn misdrijven, o.a. het vernietigen van bezwarende documenten. Hij zou herhaalde malen hebben beloofd alsnog de belastingen te zullen betalen die zijn bedrijf, Beijing Fake Cultural Development Ltd, volgens het gerecht heeft ontdoken. Ook de consideratie voor zijn gezondheid zou een rol hebben gespeeld bij zijn voorlopige vrijlating. Ai Weiwei lijdt aan diabetes en heeft een hoge bloeddruk. Het onderzoek loopt verder en de kunstenaar heeft moeten beloven geen interviews te geven of verklaringen af te leggen. Ook zijn verwanten doen dat vooralsnog niet. Op berichten ter verwelkoming of uitingen van opluchting hebben zowel de aangeklaagde als zijn familie met korte bedankjes gereageerd.
Fake?

Sinds Ai Weiwei op 3 april op het vliegveld van Hong Kong werd gearresteerd hebben collega’s kunstenaars, journalisten en politici uit het buitenland, vooral het Westen, de Chinese overheid ervan beschuldigd dat ze de bekende allround kunstenaar vervolgt vanwege zijn politieke uitspraken en acties. Beijing heeft dit verontwaardigd ontkend, de critici aangemaand zich niet met de justitie van een ander land te bemoeien en de kwestie niet te politiseren. Van officiële Chinese zijde is men zeer spaarzaam met informatie over deze zaak. Speculaties in het buitenland, waar opiniemakers hooguit toegeven dat ze zelf ook niet precies weten hoe het zit, blijven dan ook voortduren. Ook nu weer, omdat het niet erg duidelijk is waarom Ai Weiwei juist nu is vrijgelaten en of de politieverklaringen kloppen. Volgens sommigen zou China met de vrijlating het bezoek willen ‘vergemakkelijken’ dat premier Wen aan Europa brengt van 24 tot 27 juni. Andere waarnemers menen dan weer dat hier een bekende tactiek wordt toegepast om dissidenten monddood te maken. Dat de aanklacht domweg terecht zou kunnen zijn, daar wil men blijkbaar geen rekening mee houden. Fake, de naam van Ai’s bedrijf, betekent vals, schijn. Voorlopig zullen zijn supporters doorgaan met ook de aanklacht fake te noemen. 
Bronnen: SCMP, VRT, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Fiscus stuurt flinke vordering naar Ai Weiwei

  1. 1) Als er iets NIET ‘fake’ is in de omstandigheden rondom de arrestatie van Ai Weiwei is het de naam ‘FAKE’.
    2) Ik heb begrepen dat Ai Weiwei is gearresteerd op het vliegveld van Beijing (niet Hongkong) op beschuldiging van incorrecte reisdocumenten.
    3) Nog steeds is er geen officiele beschuldiging en het is daarom ook een raadsel waarom hij is vrijgelaten. Als hij schuldig is moet hij gewoon voor de rechter komen, is hij niet schuldig moet hij weer vrij zijn in zijn doen en laten.
    Ik lees jullie site regelmatig en met plezier. Ik vind het heel goed dat de positieve kanten van de ontwikkelingen in China ook worden belicht.
    Maar het falen van het Chinese rechtssysteem is zo overduidelijk dat het zinloos is om de gang van zaken mbt Ai Weiwei proberen goed te praten

  2. Een analyse van de positie van Ai en zijn moeilijke relatie tot de Chinese overheid publiceerden we eerder: http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/ai-weiwei-aangehouden-eerste-reacties-in-china/. Het Chinese rechtssysteem kent geen scheiding van machten. Het parlement (en dus de CPC) controleert justitie. Zodat de veronderstelling dat de aanhouding van Ai meer met politiek dan met fraude te maken heeft voor de hand ligt.Toch wordt (voorlopig?) bewust niet overwogen de machten te scheiden. Een ‘onafhankelijke’ justitie die zoals bij ons banktaksen onwettig verklaart, rijke fraudeurs wegens verjaring laat ontsnappen, assisenprocessen tegen gangsters laat overdoen en de werken aan een bijna voltooide tramlijn stillegt bedreigt immers de stabiliteit en de ‘harmonie’ en kan China zich (nu nog) niet veroorloven.De zaak Ai Weiwei illustreert m.i. eerder de moeilijkheid om eeuwige kritikasters op een correcte manier in de maatchappij te laten functionneren dan het falen van justitie.

  3. Beste Frank willems
    Ik weet niet waar je tirade tegen het (ik neem aan Belgische) rechtssysteem nou zo plotseling vandaan komt, maar je kunt niet de slechte kanten van het ene systeem gebruiken om de slechte kanten van het andere systeem te vergoeilijken.
    De Chinese overheid heeft geen enkel probleem met ‘eeuwige’ kritikasters: ze worden gewoon opgesloten en geisoleerd. Zo deden ze dat tijdens de keizerlijke dynastieen en zo doet de CCP het nog steeds.
    vriendelijk groet van
    Gubo

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *