2 ex-ministers veroordeeld tot doodstraf met uitstel

Zowel voormalig justitieminister Fu Zhenghua als onderminister voor Veiligheid Sun Lijun kregen van de rechtbank de doodstraf met 2 jaar uitstel wegens het aanvaarden van voor honderden miljoenen smeergeld. In het voetspoor van Sun werden eveneens een paar politiechefs  veroordeeld en gevangen genomen.

Fu Zhenghua Foto Global Times Disclaimer

Het Intermediate People’s Court of Changchun heeft voormalig minister van Justitie Fu Zhenghua tot de doodstraf met twee jaar uitstel veroordeeld wegens het aanvaarden van 117 miljoen yuan en het ombuigen van de wet voor persoonlijk gewin. Fu verliest definitief zijn politieke rechten en zijn persoonlijke eigendommen werden in beslag genomen. Na de twee jaren uitstel zal de straf omgezet worden tot levenslang zonder mogelijkheid van vervroegde vrijlating.  

Van 2005 tot 2021 profiteerde Fu van zijn functies, waaronder die van hoofd van het gemeentelijke bureau voor openbare veiligheid in Peking, vice-minister van openbare veiligheid, minister van justitie en plaatsvervangend hoofd van de commissie sociale en juridische zaken van het Nationaal Comité van de Chinese People’s Political Consultative Conference om faciliteiten  te verlenen  aan sommige instituten en individuen bij bedrijfsactiviteiten, promotie en zakenhandel, waardoor Fu steekpenningen aannam ter waarde van meer dan 117 miljoen yuan hetzij rechtstreeks of via familieleden, aldus de rechtbank.Van 2014 tot 2015 verborg Fu bewijsmateriaal over een ernstige misdaad door zijn broer Fu Weihua, toen hij hoofd was van het gemeentelijke openbare veiligheidsbureau van Peking. Door deze verhulling kon Fu Weihua volgens de rechtbank lange tijd aan vervolging ontkomen..

Hij ontving echter de doodstraf met uitstel met in achtname dat Fu al zijn misdaden had bekend en tijdens het onderzoek schuldig had gepleit, aanwijzingen had gegeven voor belangrijke zaken en had meegewerkt aan het teruggeven van zijn illegale winsten, aldus nog de rechtbank.

Wang Like

Ook op donderdag werd Wang Like, voormalig lid van het Permanent Comité van het provinciaal comité van de Jiangsu CPC en voormalig hoofd van de commissie voor politieke en juridische zaken van het provinciaal comité van de Jiangsu CPC , ter dood veroordeeld met een uitstel van twee jaar voor het nemen en het aanbieden van steekpenningen, onderdak bieden aan en samenzweren met maffia-achtige organisatie en het vervalsen van identiteitsdocumenten, aldus het Intermediate People’s Court van Changchun. Wang maakte gebruik van zijn verschillende functies om anderen te helpen bij de bedrijfsvoering, het verkrijgen van leningen, benoemingen, rechtszaken en andere. In ruil daarvoor accepteerde hij illegaal geld en geschenken ter waarde van 440 miljoen yuan. Wang bleek ook steekpenningen te hebben aangeboden ter waarde van meer dan 97,31 miljoen yuan aan andere lui waaronder voormalig vice-minister van openbare veiligheid Sun Lijun. De rechtbank zei dat na jet uitstel van twee jaar voor zijn doodvonnis, Wang’s straf kan worden omgezet in levenslang in de gevangenis maar er zal eveneens geen verdere vermindering of voorwaardelijke vrijlating worden verleend.

Sun Lijun

Sun Lijun Foto SCMP Weibo Disclaimer

Voormalig plaatsvervangend minister van Veiligheid Sun Lijun, die werd beschuldigd van het leiden van een ‘politieke kliek’, kreeg vrijdag levenslang. De veroordeling van Sun kwam er nadat vijf voormalige politiechefs die betrokken waren bij zijn corruptiezaak, eerder deze week werden gevangen waardoor wellicht de grootste zuivering in het Chinese veiligheidsapparaat van de afgelopen 5 jaar ten einde loopt. De 53 jarige Sun kreeg een voorwaardelijke doodstraf die na twee jaar zal worden omgezet in levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating.

In juni pleitte Sun schuldig aan het aannemen van steekpenningen voor een totaal bedrag van 646 miljoen yuan in ruil voor zakelijke gunsten, banen bij de overheid en promoties; criminelen helpen justitie te ontwijken; manipulatie van de effectenmarkt en illegaal bezit van vuurwapens, aldus de staatsomroep CCTV. Volgens een verklaring was Sun al in 2001 begonnen met het aannemen van steekpenningen, toen hij een ambtenaar was die verantwoordelijk was voor de buitenlandse contacten bij het Gezondheidsbureau van Shanghai. De corruptie bleef gedurende zijn hele carrière bestaan, onder meer als hoge ambtenaar bij het bureau voor buitenlandse zaken van de regering van Shanghai en in verschillende functies binnen het ministerie van Openbare Veiligheid. Gerechtelijke documenten zeiden dat Sun zijn macht had gebruikt om de handelsprijs en het handelsvolume van bepaalde aandelen te beïnvloeden en anderen had geholpen verliezen van meer dan 145 miljoen yuan te voorkomen. Hij werd ook schuldig bevonden aan het illegaal bezit van twee vuurwapens. Deze week veroordeelde justitie vijf andere al of niet vermeende leden van Sun’s kliek wegens corruptie.

Drie voormalige politiechefs zijn woensdag door verschillende rechtbanken in de provincie Hebei veroordeeld wegens het aanvaarden van smeergeld. Gong Daoan, de voormalige politiechef van Shanghai, kreeg levenslang; Deng Huilin, die dezelfde rol vervulde in Chongqing moet 15 jaar brommen; en Liu Xinyun, voorheen de hoogste politieman van Shanxi, werd veroordeeld tot 14 jaar. Een ander lid van Sun’s kliek Liu Yanping, de voormalige disciplinaire chef van het ministerie van Staatsveiligheid, werd uit de partij gezet en drie weken uit zijn openbare functie ontheven.. Hij is tot nu toe niet gearresteerd of aangeklaagd.

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *