Zhengzhou schaft hukou af

Henans provinciale hoofdstad Zhengzhou met zijn 12 miljoen inwoners schaft het stedelijk registratiesysteem alias hukou af. Het is daarmee de eerste stad met meer dan 3 miljoen inwoners die dat doet.

Foto Wikipedia Disclaimer

Het hukou systeem dateert al uit de vijftiger jaren en bepaalt of iemand recht heeft op de stedelijke diensten. Daardoor vallen bijvoorbeeld migranten die naar de steden emigreren buiten deze sociale voorzieningen. Sinds een aantal jaren wil de regering dat steden met minder dan 3 miljoen inwoners dit systeem afschaffen en de steden met meer inwoners het versoepelen.

Als eerste grote stad  heeft Zhengzhou met zijn 12 miljoen inwoners waarvan de helft stedelijke nu dit systeem afgeschaft. Volgens kenners heeft dit hoofdzakelijk te maken met het feit dat de stad zijn vastgoed sector die in problemen verkeert, wil redden. Experten menen dat potentiële kopers een duidelijk doel vormen van het losser maken van het hukou systeem. Zhengzhou heeft sinds 2015 grootschalige renovatieprojecten doorgevoerd die geleid hebben naar een overaanbod aan huizen. Eerder deze maand vroeg de stad de ontwikkelaars de bouw te herbeginnen aan onvoltooide huizen.

Door het opheffen van de hukou beperkingen wil Zhengzhou naar verluidt ook meer binnenlands talent aantrekken. De provincie Henan verloor vanaf november 2020 16 miljoen bewoners aan meer ontwikkelde provincies aldus het China Population Census Yearbook.

Sixtthone

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *