Canada en China bestuderen mogelijkheid vrijhandel

Tijdens de reis van premier Li Keqiang in Canada werd bekend dat beide landen gaan bestuderen hoe meer vrijhandel beiden kan ten goede komen en dit idee is een onderdeel om de handel tussen de twee tegen 2025 te verdubbelen. Tijdens het bezoek werd ook een verdrag getekend waarbij de rijkdommen van naar Canada gevluchte criminelen door China kunnen worden gerecupereerd.

likqcana

De 2 premiers met echtgenote


De bilaterale handel tussen beide landen bedroeg vorig jaar $ 46 miljard en  premier Trudeau wil dit bedrag tegen 2025 verdubbeld zien. In dit kader liet hij zich ontvallen dat beiden het eens zijn hoe in de toekomst mogelijks vrijhandel daartoe kan bijdragen. Premier Li Keqiang riep op om de beperkingen op de uitvoer van hightech naar China op te heffen.
De beide premiers tekenden een reeks van bilaterale samenwerkingsakkoorden. Daarbij behoren onder meer een protocol over de export van bevroren rund van Canada naar China, een over samenwerking op toeristisch vlak en vooral een akkoord over uitvoer van koolzaad naar China. Vorige maand vaardigde China sterkere beperkingen uit, maar Canada is ’s werelds top teler van het koolzaad dat zowel dient voor spijsolie als voor veevoeder. De beperkingen waren een rechtstreekse bedreiging voor de Canadese export die vorig jaar $ 1,5 miljard beliep.

Onwettige gelden

laichangxing3

Na lange procedure keert Lai Changqing uit Canada naar China terug


Naast de zakelijke akkoorden tekenden beide landen nog een verdrag dat toestaat criminele gelden uit China naar het land terug te laten keren. Omdat Canada geen uitleveringsakkoord met China heeft, vluchten veel criminelen naar Canada dat voor hen een veilige haven is voor hun activa die op onwettige wijze of door corruptie verkregen zijn. De overeenkomst voorziet dat de gelden terugkomen bij de rechtmatige eigenaar en indien deze niet kan vastgesteld worden, wordt de opbrengst gedeeld tussen de twee landen. Dit is de eerste van een dergelijke overeenkomst die China met een land sloot. Volgens het Chinese agentschap tegen corruptie zijn al een derde van de corrupte personen die gevlucht waren, teruggekeerd. Het gaat om 1915 personen de naar 70 landen waren gevlucht met 7,47 miljard yuan. Populairste bestemming voor de criminele vluchtelingen is de VS.
Bronnen: SCMP, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *