Chinese kijk op 2010 in China

 

vuurwerk boven expo 2010 (foto xinhua)


 
Tien grote gebeurtenissen in China 2010
De onderstaande gebeurtenissen en ontwikkelingen zijn door het officiële persbureau Xinhua uitgekozen als de markantste. In elke geval interessant om te zien hoe een – op zijn zachtst gezegd – ‘invloedrijke’ stroming in China zelf aankijkt tegen het voorbije jaar in eigen land. Allicht een wat eenzijdige visie o phet jaar. Ook interessant om de dingen die er niet instaan. We kunnen deze top tien vergelijken met de thema’s die in het buitenland dan weer – ook eenzijdig – werden overbelicht.
Shanghai World Expo
‘Better City, Better Life’ van 1 mei tot 31 oktober. Eerste wereldtentoonstelling in een derdewereldland. Bijna 250 deelnemende landen en internationale organisaties en 73 miljoen bezoekers.

Economisch akkoord vasteland – Taiwan
Een mijlpaal in de ontwikkeling van steeds beter wordende betrekkingen.

Nationaal onderwijsplan voor de komende tien jaar
Doelstellingen: gelijke kansen, verbetering van het onderwijs in achterstandsgebieden, het opbouwen van een kennismaatschappij.

‘Speciale economische zone Shenzhen’ wordt 30
De Chinese President Hu Jintao zegde toe dat SEZs zoals Shenzhen altijd zullen mogen rekenen op regeringssteun bij hun ‘moedige verkenningstochten’ en hun ‘pionierswerk’.

De aardbeving en modderstroom in het noordwesten van China.
Een aardbeving met kracht 7.1 trof Yushu in april in de provincie Qinghai. Er waren 3.000 doden en vermisten.  In augustus overspoelde een modderstroom het district Zhouqu in de provincie Gansu. Er waren 1.700 doden en vermisten. 

De CPC stelt de agenda op voor de economische en sociale ontwikkeling in 2011-2015
Het voorstel voor een nieuw vijfjarenplan, ingediend door het centraal comité werd aangenomen. Kernwoorden: stabiele en redelijk snelle groei, ingrijpende herstructurering van de economie, verhoging van de inkomens en voortzetting van het beleid van hervorming en openheid. 

Aziatische Spelen en Spelen voor mensen met een handicap
Deze spelen werden gehouden in de stad Guangzhou (zuiden van China). Het gastland kende een groot sportief succes met 199 gouden medailles. 

Chinese supercomputer Tianhe-1A snelste ter wereld
De Tianhe-1A kwam uit op nummer 1 van een ranglijst van World Top 500 Supercomputers.  Het apparaat staat in het Nationale Supercomputer Centrum in de stad Tianjin (noorden van China) en kan 2,57 biljard (een miljoen miljard) berekeningen per seconde maken. 

De graanproductie stijgt met 2,9 procent
Het Nationaal Bureau voor de Statistiek heeft uitgerekend dat China dit jaar 546,41 miljoen ton graan heeft geproduceerd. Bijna 3 procent meer dan vorig jaar. Het is het zevende jaar van opeenvolgende groei.

De overschakeling op een omzichtig monetair beleid
Het politiek bureau van de CPC heeft deze maand besloten dat China het monetair beleid minder de vrije loop zal laten en meer proactief zal optreden om de inflatie in bedwang te houden en het tempo van de groei duurzaamheid te geven.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *