2020: Buitenlandse investeringen met 6,2% omhoog (upd)

Niettegenstaande de pandemie gingen de buitenlandse investeringen in China vorig jaar met 6,2% vooruit in yuan en met 4,5% in dollar termen. Volgens UNCTAD verdrong China vorig jaar de VS als grootste ontvanger van buitenlandse investeringen.

De geautomatiseerde dokken in de Qingdao haven liggen in de Vrijhandelszone die vorig jaar 5000 nieuwe ondernemingen aantrok met buitenlandse kapitaalinbreng

De totale buitenlandse investeringen bedroegen vorig jaar in China 999 miljard yuan of een vooruitgang met 6,2 %. In dollar termen kwam 144 miljard dollar binnen of 4,5% meer. In totaal werden in China vorig jaar 38.570 nieuwe bedrijven opgericht met buitenlands kapitaal wat neerkomt op 100 nieuwe bedrijven per dag. Nochtans had de OESO in mei vorig jaar voorspeld dat de buitenlandse investeringen wereldwijd in het gunstigste geval met 30% zouden achteruitgaan. Dat China toch een recordhoogte bereikte en de snelste groei in 5 jaar realiseerde, schrijft Zong Changqing van het ministerie toe aan het feit dat China een ‘stabiliserende factor’ geworden is en een ‘veilige haven’ voor grensoverschrijdende investeringen. In december bedroeg de aangroei zelfs 8,3%.

De betere prestatie dan verwacht wordt geschraagd door sterke cijfers in diensten en hightech. Er kwamen 776 miljard yuan buitenlandse investeringen in de dienstensector binnen, een vooruitgang met 13,9%. Deze maken overigens 77,7% uit van het totaal. De hightech ging er zelfs met 28% op vooruit in vergelijking met het jaar voordien. Hoewel geen verdere opsplitsing per regio werd verstrekt, werd toch vermeld dat de investeringen uit Nederland met 47% stegen en die uit het Verenigd Koninkrijk met 30,7%.

In feite verminderden de buitenlandse investeringen in februari en maart, maar bereikten weer een uitbreiding met 11,8% in april waarna de opwaartse beweging aanhield. Volgens onderzoeker Pang Chaoran was dit niet gemakkelijk gezien de protectionistische tegenwind. De deur werd echter nog meer open gesteld door het toevoegen van 127 sectoren waarin buitenlanders mogen investeren. Ook zal de negatieve lijst voor Hainan worden ingekort. De resterende beperkingen in mijnbouw en autofabricage zullen vervallen en ook de beperkingen in telecom, onderwijs en rechtsdiensten zullen verminderen. Volgens een onderzoek van het ministerie van Handel groeiden de winsten in bedrijven met buitenlandse kapitaalinbreng in 60% van de gevallen of bleven ze gelijk.

Eerste

De UNCTAD heeft zondag bekend gemaakt dat China vorig jaar voor het eerst meer buitenlandse investeringen ontving dan de VS: de UNCTAD telde er 163 miljard $ in China en 134 miljard $ in de VS. In andere ontwikkelde landen bedroeg de achteruitgang van de buitenlandse investeringen 69% en in de VS 49%. Voor dit jaar wordt gezien de pandemie verder duurt niet veel verbetering verwacht. Andere positieve uitschieter naast China was India dat in 2020 13% meer buitenlandse investeringen ontving.

Bronnen SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *