283 concrete resultaten van het 2e Belt and Road Forum (BRF)

China heeft een lijst opgemaakt van 283 concrete resultaten geboekt tijdens het tweede Belt and Road Forum (BRF). Deze grote en kleine, maar altijd concrete afspraken, verwezenlijkingen en producten zijn onderverdeeld in zes categorieën.

De zes reeksen

Er zijn initiatieven genomen door China, bilaterale en multilaterale documenten ondertekend direct voor of tijdens het BRF en regelmatige vormen van multilaterale samenwerking. Verder staan op de lijst: investeringen en projecten, financieringsprojecten, projecten van lokale overheden en ondernemingen.

België en Nederland

België en Nederland zullen deelnemen aan een regelmatige vorm van multilaterale samenwerking.
De haven- en douaneautoriteiten van de twee landen gaan met collega’s uit 13 andere landen (van Letland, over Fiji tot Singapore) twee instellingen oprichten. Dat zijn: het Maritime Silk Road Port Cooperation Mechanism en het Ningbo Initiative on the Maritime Silk Road Port Cooperation.
België wordt verder lid van de International Commercial Dispute Prevention and Settlement Organization (ICDPASO) voor het voorkomen en regelen van handelsgeschillen.
De Royal Academy for Overseas Sciences of Belgium zal met UNESCO en met 37 nationale wetenschappelijke instellingen deelnemen aan de Alliance of International Science Organizations in the Belt and Road Region. België en Nederland zijn lid van de EU. Deze afspraken met de Unie gelden dan natuurlijk ook voor onze twee landen.

Groen en de VN

Opvallend is het grote aantal groene instellingen en mechanismen. Een voorbeeld uit de vele is de BRI International Green Development Coalition. Van deze coalitie zullen de milieuministeries deel uitmaken van 25 landen en van de Verenigde Naties. Wie sceptisch is over de wederzijdse betrokkenheid van de VN en het BRI kan de lijst van 283 concrete resultaten eens navlooien. UNESCO en het UNDP komen er een aantal keren in voor, naast het United Nations Environment Programme en de United Nations Industrial Development Organization.

Indruk

Je ontkomt niet aan de indruk dat China inderdaad serieus werk wil maken van internationale samenwerking en dat het land zich bepaalde bedenkingen, die partners de afgelopen maanden hebben gemaakt, wel degelijk aantrekt.

te downloaden vanaf Full text of outcome list of 2nd BRF

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *