3 doodstraffen voor aanval op Kunming station

Het gerechtshof te Kunming heeft drie verdachten tot doodstraffen veroordeeld en een persoon tot levenslang wegens hun deelname aan een terroristische aanval op het station van Kunming waarbij 31 personen gedood werden en 141 gewond. 5 anderen zullen later nog terecht staan.

kunmingattack

Station Kunming na aanslag


Het was het Kunming Municipal Intermediate People’s Court dat vrijdag het vonnis uitsprak over Iskandar Ehet, Turgun Tohtunyaz en Hasayn Muhammad. Zij werden veroordeeld tot de doodstraf voor het leiden van een terroristische organisatie en voor opzettelijke doodslag. De doodstraf kon niet uitgesproken worden over Patigul Tohti die tijdens haar detentie zwanger was: ze kreeg levenslang voor deelname aan de aanval en voor opzettelijke doodslag. Iskandar Ehet en Hasayn Muhammad werden schuldig bevonden aan het rekruteren van andere personen voor de terroristische groep terwijl Turgun Tohtunyaz de activiteiten financierde.
De onderzoekers konden duidelijk de rol en taken afbakenen van de 8 personen die bij de aanslag op het station betrokken waren. De terroristische activiteiten werden voorbereid sinds december 2013. Iskandar Ehet wakkerde het religieus extremisme aan bij de leden, onderwees hoe te doden via audio-en videomateriaal en ook hoe explosieven konden worden gemaakt. Turgun Tohtunyaz hielp meerdere malen met de financiering van de activiteiten terwijl Hasayn Muhammad verschillende leden rekruteerde in februari. Ze bereidden hun actie voor in de stad Gejiu. Ze kochten machetes en dolken en maakten jihadvlaggen.
Twee dagen voor de aanval werden 3 leden van de groep opgepakt kunming4omdat ze verdacht werden op onwettelijke wijze de grens te willen oversreken. Na het mislukken om Iskandar Ehet te contacteren hebben de 5 overige een auto in Gejiu gehuurd om de aanval toch uit te voeren zoals gepland. Vier aanvallers werden ter plaatse doodgeschoten door de politie en Patigul Tohti werd gevangen genomen nadat ze gewond werd door een schot. De aanval maakte 31 burgerslachtoffers en verwondde 141 andere. De 5 andere betrokken personen zullen later terechtstaan. Het proces werd bijgewoond door 300 belabgstellenden en er kwam heel wat vertaalwerk bij te pas om de verdachten de kans te geven zich te verdedigen in hun eigen taal.
Het hoogste openbaar ministerie heeft de afgelopen week de lagere rechtbanken aangemaand spoed te zetten achter de processen tegen terrorisme, extremisme en separatisme. In dit verband blijkt volgende week woensdag het proces te beginnen tegen de voormalige Oeigoer professor Tohti die beschuldigd wordt van separatisme. Hij bekritiseerde de regeringspolitiek tegenover de Oeigoeren in Xinjiang en wordt er van beschuldigd om het Chinees bewind in de regio te willen ondermijnen. Hij zou, indien schuldig bevonden, een straf van minstens 15 jaar riskeren.
Bron: Xinhua
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *