30 jaar Pudongzone gevierd

Shanghai vierde donderdag het 30 jarig bestaan van de Pudong speciale zone. Het heeft zijn leidende rol in de delta van de Jangtserivier niet gemist. Xi Jinping wil dat Pudong in de onmiddellijke toekomst meer eigen innovatie ontwikkelt en op termijn een voorbeeld wordt van van het socialisme met Chinese karakteristieken.

Pudong links en Puxi rechts

Onder impuls van Deng Xiaoping en van Chen Yun werd dertig jaar geleden Pudong als speciale zone erkend. Het moest het drakenhoofd worden dat de ontwikkeling in de delta van de Jangtse rivier zou gaan leiden. Op dertig jaar tijd evolueerde Pudong van een desolaat gebied naar een bruisend stadsdeel met een adembenemende skyline. De Pudong speciale zone stond 30 jaar vooraan bij de hervormingen en open deur die Xi Jinping graag nu op een hoger vlak wil tillen door eigen innovatie .

Resultaten

De vrijhandelszone

Het brp van Pudong bereikte in 2019 1,27 biljoen yuan (192 miljard $) of meer dan 200 maal het bedrag uit 1990. Tijdens de eerste 9 maanden groeide het brp niettegenstaande de pandemie met 1,7% en de buitenlandse investeringen met 4,3%. Gedurende de dertig jaar vloeide 102 miljard $ investeringen naar Pudong. Het was de plaats van vele premières. Het had de eerste zone onder douanetoezicht, de eerste exportverwerkingszone, de eerste buitenlandse bank, de eerste buitenlandse verzekeringsmaatschappij, het eerste volledig buitenlands autobedrijf en het eerste ziekenhuis dat volledig in buitenlandse handen was.

In totaal telt Pudong 36.200 buitenlandse bedrijven uit 170 landen en regio’s plus 350 hoofdkwartieren van multinationals. 364 bedrijven uit de Fortune 500 hebben er hun zetel. De zeehaven heeft vorig jaar 39 miljoen containers overgeslagen en de Pudong luchthaven is verbonden met 132 luchthavens in 45 landen. In 2019 werd op de financiële markten voor 1,92 miljard yuan verhandeld en 2000 financiële experts zijn er actief. Het district telt 247 buitenlandse O&O-centra.

Tien metrolijnen met in totaal 228 km, 285 km autosnelwegen, 4 bruggen en 15 onderwater tunnels verbinden het district met andere delen van de metropool. Het gemiddelde inkomen bedroeg vorig jaar 71.647 yuan, de gemiddelde leeftijd steeg tot 84 jaar en de groene ruimte per persoon bedroeg 2,85 m².

Clusters

Zicht op Lingang

Het district opende in 2013 de eerste pilot vrijhandelszone en vorig jaar werd ook Lingang toegevoegd aan deze vrijhandelszone. 172 innovatie incubatoren werden opgericht en meer dan 190 openbare platformen ondersteunen starters en KMO’s/MKBs. Pudong streeft naar de ontwikkeling van 6 nijverheidsclusters met elk een jaarlijkse omzet van 100 miljard yuan. Deze clusters zijn het maken van chips, innovatieve geneesmiddelen, luchtvaart, voertuigen met nieuwe energie en big data. De negatieve lijst van sectoren waarin buitenlandse investeringen verboden zijn,  werd teruggebracht van 130 tot 30 . De tijd voor goedkeuring van deze investeringen verminderde van 8 tot één werkdag.

Pudong is ook waar Disneyland en Tesla gevestigd zijn. ABB investeert 1 miljard yuan in een gerobotiseerde fabriek die jaarlijks 100.000 robotten vervaardigt. Het voorbije jaar hebben Volvo Construction Equipment en Dassault Systemes hun hoofdkwartier voor Azië/Pacific van Singapore naar Pudong verlegd en ook Alibaba’s Fresh Hippo supermarkt heeft er zijn hoofdkwartier.

De Zhangjiang hightech hub telt 229 chipset ondernemingen met Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) vooraan. De meningen zijn verdeeld over de weerslag van de Amerikaanse boycot. Directeur Tang Shiqing van de Wetenschaps- en technologische commissie van Pudong geeft toe dat sommige bedrijven onder sterke druk staan. Velen zijn het echter eens dat China op lange termijn moet streven naar eigen technologie. Directeur Wang Shumin van Anji Microelectronics gelooft dat de moeilijkheden maar tijdelijk zijn. De oproep van Xi Jinping tot eigen innoverende technologie situeert zich in dit kader. Op termijn wil de president en partijleider dat Pudong een voorbeeld wordt van het vertrouwen door het Chinese volk in de weg, de theorie, het systeem en de cultuur van het socialisme met Chinese karakteristieken.

Bronnen; Peoples Daily, Global Times, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *