Massaprotest en strengere acties tegen loodvervuilers

Nadat 2100 kinderen vergiftigd werden door lood in de provincies Shanxi en Hunan is nu ook in een district in Fujian een  probleem opgedoken: 121 kinderen hebben te veel lood in het bloed. Eén kind testte meer dan 200 microgram/liter bloed, wat betekent dat het gevaar op ernstige ziekten zeer groot wordt. Nadat de eerste slachtoffers ontdekt werden, heeft de  bevolking betoogd voor de plaatselijke fabriek van batterijen en een autoweg urenlang afgezet. De fabriek , die drie jaar geleden was opgestart, werd twee weken geleden gesloten.
De Chinese regering heeft bij monde van een viceminister voor Leefmilieu laten weten dat er nog dit jaar een scherpe campagne komt tegen dit soort vervuilers; ze zullen zonder pardon gesloten worden. Er komen speciale inspectieploegen voor bedrijven die met zware metalen werken. De slachtoffers zullen hun medische kosten vergoed worden én een ‘redelijke’ compensatie krijgen.
China heeft een uitgebreid arsenaal van wetten en reglementen op lucht- en waterverontreiniging. Plattelandsbedrijven, die dikwijls nauwe banden hebben met lokale functionarissen, komen nog te gemakkelijk onder de norm uit. Naarmate de bevolking mondiger wordt, neemt echter ook het massaprotest tegen dergelijke boosdoeners toe en komen de hogere autoriteiten sneller in actie .
Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *