900 miljoen COVID-19 inentingen in China

De Chinese vaccinatiecampagne draait op volle snelheid. Tegelijk wordt elke nieuwe mini-uitbraak afgeblokt.

Foto: Xinhua

Op 15 juni waren in China al meer dan 900 miljoen vaccins toegediend. De campagne kwam aanvankelijk langzaam op gang omdat er nauwelijks besmettingen waren in het land. Het opduiken van de meer gevaarlijke Delta-variant, die voorheen gespaarde landen en regio’s zoals Vietnam en Taiwan hard treft, leidde tot een versnelling.

Op 27 maart stond de teller op 100 miljoen, De 200 miljoen werd 24 dagen later gehaald, 300 miljoen 17 dagen later, 400 miljoen 9 dagen later en 500 miljoen 7 dagen later. Sindsdien worden er gemiddeld elke dag 20 miljoen prikken gezet, 100 miljoen in vijf dagen. Einde juni moet 40% van de bevolking – 560 miljoen personen- volledig gevaccineerd zijn. Volgens de Nationale Gezondheidscommissie is het streefdoel tegen het einde van het jaar 70% van de bevolking volledig gevaccineerd te hebben.

Lokale uitbraak onder controle met meer gesofistikeerde maatregelen

Intussen streeft China nog steeds nul lokale besmettingen na. De meest recente uitbraak van de gevaarlijke Delta-variant in Guangzhou, een stad met 19 miljoen inwoners, wordt intensief bestreden. Daar zijn sinds 21 mei in totaal 147 lokale besmettingen bevestigd. Op 12 juni werden nog zes besmettingen gemeld, op 13 juni vier, op 14 juni twee en op 15 juni één.

De gevallen van 14 juni kregen extra aandacht omdat het ging om twee gezondheidswerkers van een kliniek voor COVID-19 patiënten. Hun dichte contacten zijn in quarantaine geplaatst en personeel van andere hospitalen werd ter vervanging ingeschakeld. Het volledige personeel wordt nu dagelijks getest.

Vergeleken met de aanpak in Wuhan vorig jaar gebeurt de tot nu toe succesvolle bestrijding van deze beperkte lokale uitbraken meer gericht.

Voor guangzhou gelden regels voor sociale afstand, niet-essentiële reizen worden afgeraden, de bewoners wordt aangeraden in alle publieke plaatsen een mondmasker te dragen en de corona-app op hun smartphone te gebruiken Massabijeenkomsten zijn niet toegelaten. De ingangsexamens van 90.000 leerlingen voor het hoger middelbaar onderwijs zijn uitgesteld tot juli.

Er worden beperkte lockdowns met quarantaine ingesteld in wel omschreven stadsbuurten. Het gaat om buurten waar besmettingen bevestigd zijn. Op 14 juni werden er 11 daarvan opgeheven en 3 nieuwe ingesteld. De opheffing gebeurt wanneer alle inwoners bij drie testen over een periode van twee weken een negatief testresultaat hebben en alle contacten van bevestigde besmettingen in de buurt in quarantaine geplaatst zijn. Bovendien moeten alle monsters op materiaal in openbare plaatsen negatief testen. Om de hele bevolking verschillende keren te kunnen testen is in Guangzhou de vaccinatiecampagne onderbroken tot begin juli.

Bronnen: CGTN (Chinese televisie), China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *