De stand van zaken 123

Plan biotechnologie
biotech–De regering wil dat het aandeel van de biotechnologie in het bnp tegen 2015 verdubbelt en daarvoor moet de sector jaarlijks met 20% groeien. Tegen 2020 moet verder de innovatie-en technologische kracht van de sector verbeterd worden aldus nog het ontwikkelingsplan voor de sector. Het plan voorziet een jaarproductie ter waarde van 150 miljard yuan bij de biobrandstof. Sinds 2006 groeit de sector al met 20% per jaar en bereikte 2000 miljard yuan in 2011. De sector is een van de 7 strategische nijverheden die de regering de komende jaren wil stimuleren.
Privé in telecom
–Het ministerie heeft bekend gemaakt om twee jaren op proef “mobile virtual network operators” (MVNOs) toe te laten. Het voorstel laat privéfirma’s toe met minstens 50 personeelsleden en met 8 jaar ervaring. Diegene die toegelaten worden zullen bandbreedte mogen gebruiken van een van de 3 grote operators en de her verpakte diensten aan te bieden. MVNOs zijn meer bekend in rijpe telefoonmarkten zoals in Hongkong die 12 vergunde MVNOs telt. China Telecom heeft een MVNO in het VK bij provider Everything Everywhere en wil dit uitbreiden naar Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Europa telt volgens Wireless Intelligence twee derden van ‘s werelds 812 MVNOs. (FT)
Meer winkelcomplexen
shopping_mall.topDe overheidsmaatregelen om de huisvestingssector af te koelen hebben tot gevolg dat meer commerciële complexen gebouwd worden, aldus een gemeenschappelijk rapport van Deloitte en de China Chain Store and Franchise Association. Momenteel zijn voor 600 miljoen m2 in aanbouw zodat China in 2015 4000 grote winkelcomplexen zal tellen. Sinds 2008 stegen de investeringen in commercieel vastgoed met 15% jaarlijks, maar dit nam toe tot plus 30% na de maatregelen in 2010 om de prijzen van de huisvestingssector te drukken. Het zijn voornamelijk Taiwanese ketens die hiervan profiteren en de tweedelijns-en derdelijns steden.
China tweede filmmarkt
filmsVorig jaar ontvingen de bioscopen 30 % meer entreegelden namelijk 17 miljard yuan. De Chinese filmproducenten maakten 893 films aldus gegevens van State Administration of Radio, Film and Television (SARFT).China is nu de tweede filmmarkt en het derde film producerende land, aldus Tong Gang van de dienst film bij SARFT. De buitenlandse films waren echter goed voor 51% van de inkomsten waardoor een einde kwam aan negen jaar dominantie van de Chinese films. China sloot met de VS-filmindustrie een akkoord om voortaan jaarlijks het aantal geïmporteerde kaskrakers te verhogen van 20 tot 34. China Daily
Gooit Media Markt de handdoek?
mediamarketMedia Markt is in China een joint venture tussen Hon Hai (Foxconn) en de Duitse Metro groep. De zeven Media Marktwinkels maakten gedurende de eerste 9 maanden 40 miljoen euro verlies. Volgens de FT werden uitbreidingsplannen opgeborgen en wordt zelfs een complete terugtrekking uit de Chinese markt overwogen. Bij de opening in 2010 zei Foxconnbaas Terry Gou dat tegen 2015 100 winkels zouden geopend worden. Naar verluidt is vooral de concurrentie door de ontwikkeling van de e-commerce, bikkelhard. (FT)
Buitenlandse handel: +6,2% in 2012
China’s buitenlandse handel steeg vorig jaar met 6,2% tot 3867 miljard yuan. De export steeg met 7,9 % en de import met 4,3% waardoor het overschot steeg tot 231 miljard of 48% meer dan het jaar voordien. Vooral in december schoot de export onverwacht terug omhoog met 14%. De inflatie nam in december echter ook toe met 4,2 %, vooral door de hogere prijzen voor groenten. Over geheel 2012 wordt een bnp-groei verwacht van 7,7%. Chinadaily
Xinhuanieuws: naar de beurs
xinhuanaDe online-afdeling van het Xinhua-nieuwsagentschap heeft de China Securities Regulatory Commission (CSRC) gevraagd om op de beurs te mogen worden genoteerd, zo meldt Reuters. Naar verluidt wordt gehoopt om 1000 miljard yuan op te halen. Weliswaar zijn er nog 800 andere firma’s die een aanvraag hebben ingediend, maar gezien Xinhua de overheidsstem bij uitstek is, zal de vraag wellicht snel worden behandeld
BYD mag elektrische bussen verkopen in EU
bydlogoBYD die elektrische bussen en batterijen vervaardigt heeft volgens website auto.gasgoo.com de toelating verkregen van de EU om elektrische bussen te mogen verkopen in alle lidstaten zonder verder nog de toelating te moeten vragen in de afzonderlijke lidstaten zelf. BYD heeft op 11 december samen met het Bulgaarse Bulmineral een joint-venture opgericht die naar verluidt de eerste JV in Europa is die elektrische bussen produceert.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *