Aan de leiband van de VS?

Het dagblad Trouw schrijft dat de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) China in zijn nieuwste analyse van de internationale machtsverhoudingen als tegenstander ziet. Dat sluit aan bij de strategische ‘draai naar Azië’ van de Amerikaanse regering, die gericht is op het inperken van China. Deze week werd ook bekend dat de VS inlichtingendiensten Nieuw-Zeeland gebruikten als tussenschakel om China te bespioneren.

jaarverslag-mivd-2014-jpgTrouw stelt dat de MIVD de lijn van Amerikaanse haviken deelt, en die komt niet overeen met de door het Nederlandse kabinet tot nu toe gevolgde lijn. China is een belangrijke handelspartner van Nederland en vorige maand was premier Rutte er op vriendschappelijk bezoek. In november 2014 schreef minister van buitenlandse zaken Bert Koenders in zijn internationale veiligheidsstrategie dat het belangrijkste doel van China de verdediging van het eigen grondgebied is. In april vorig jaar verklaarde de Nederlandse defensieminister dat de Nederlandse en Chinese krijgsmachten in Mali ‘aan het begin van een versterkte samenwerking staan’.
De MIVD schrijft in het gisteren gepubliceerde jaarverslag dat China ‘de komende decennia in toenemende mate het Navo-bondgenootschap en het Nederlands buitenland- en veiligheidsbeleid beïnvloedt’ en dat het een ‘flexibele en opportunistische interpretatie van het non-interventieprincipe zal hanteren’. In de woorden van Trouw: “China probeert met agressie zijn macht in de wereld te vergroten en stuit op verzet van de Verenigde Staten en hun Europese en Aziatische bondgenoten”.

Tegenstrijdige analyses

Trouw verwijst naar het dispuut tussen China en een aantal buurlanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat wordt op twee manieren geanalyseerd: Eén school gelooft dat China ‘vreedzaam opkomt’ en meer geïnteresseerd is in handel dan gebiedsuitbreiding. Vorig voorjaar volgde ook de MIVD nog deze lijn. Maar de dienst lijkt zich nu te hebben aangesloten bij de andere denkrichting: China probeert op agressieve wijze Azië te beheersen. Om te beletten dat Peking de eigen achtertuin controleert en een supermacht wordt neemt Washington tegenmaatregelen. Er is een
‘eilandenketting’ met Amerikaanse bondgenoten die van Japan tot Maleisië de Chinese kust omcirkelt. Het Pentagon ontwikkelt zelfs geautomatiseerde drones om de Chinese verdediging te overweldigen. Vorige week brachten we hier nog een kritische boekbespreking van J. Holslag’s “China, the coming war with Asia”, waarin eveneens de analyse van een conflict tussen China en zijn buurlanden naar voor geschoven wordt.

Ook Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse Herald on Sunday meldt op gezag van The Intercept dan weer dat de locale veiligheidsdienst Government Communications Security Bureau (GCSB) samenwerkte met de Amerikaanse NSA om in Auckland de communicatie van Chinese diplomaten te onderscheppen.
Het hacking project staat beschreven in documenten die The Intercept verkreeg van Edward Snowden. In het document staat beschreven dat de beide veiligheidsdiensten verder gaan samenwerken voor een ‘passieve en een actieve inspanning’ tegen een communicatielink van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken in Auckland. ‘Passief’ in deze context betekent onderscheppen van informatie terwijl ze door het internet stroomt. ‘Actief’ betekent het binnendringen in computers om er informatie te stelen. De documenten vermelden niet of het plan gelukt is, want ze houden op met het vertrek van Snowden uit Hawaï in mei 2013. Een ander NSA document van 2013 vermeldt dat samenwerking met de GCSB vooral nuttig is om informatie over China te verzamelen. Via Nieuw Zeeland kan de NSA gemakkelijker China bespioneren dan rechtstreeks vanuit de VS.
Dat betekent dat Nieuw Zeeland mogelijks de Conventie van Wenen betreffende Diplomatieke Betrekkingen en de Conventie van Wenen betreffende consulaire betrekkingen, die het in 1961 ondertekende, geschonden heeft. Premier Key, die als minister verantwoordelijk is voor de GCSB, verklaarde in een recente toespraak over veiligheid dat Nieuw Zeeland het respect voor de internationale wet steunt en ‘bekend staat voor zijn integriteit, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid’. Key verklaarde vorig jaar dat de relatie met China, de belangrijkste handelspartner van Nieuw-Zeeland, ‘nooit sterker geweest was’. Een ontmoeting met Chinese gezagsdragers in Beijing noemde hij ‘uiterst warm’ en hij verklaarde dat de Chinese premier hem als ‘een echte vriend’ beschouwt.

Betwiste supercomputer

De Taiwanese website wantchinatimes.com brengt deze week nog een andere illustratie van de Amerikaanse pogingen om China in te perken. De krachtigste supercomputer ter wereld, de Chinese Tianhe-2, draait op Amerikaanse Intel processoren. Bedoeling was dit jaar Tianhe-2 te upgraden zodat de snelheid bijna zou verdubbelen. In december heeft de Amerikaanse regering echter de verdere verkoop van superkrachtige Intel-chips aan vier Chinese organisaties verboden. De reden: de computer zou gebruikt worden voor simulaties van kernproeven. Daardoor zal de upgrade vertraging oplopen. Verwacht wordt dat China alternatieve plannen zal uitwerken op basis van Chinese chips. Er moet echter nog een belangrijke technologische achterstand ingehaald worden: De Sunway Bluelight van 2012 werkt met Chinese chips maar staat slechts 14de op de wereldranglijst. In Tianhe-2 zitten ook al een aantal Chinese chips, maar die halen slechts de snelheid van de Tianhe-1.

Bron: Trouw, Herald on Sunday, Wantchinatimes

Het artikel van Trouw vind je hier

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *