Aardbeving Taiwan: traditioneel rouwritueel na zeven dagen

Een week geleden heeft een aardbeving Taiwan getroffen. Volgens officiële cijfers is het dodental nu 94. Op twee personen na zijn die slachtoffers allemaal gevallen in een flatgebouw dat is ingestort. De projectontwikkelaar en twee architecten zijn gearresteerd op verdenking van nalatigheid.

2016_Kaohsiung_earthquake_shakemapDe aardbeving had een kracht van 6,4. Bronnen van het vasteland spreken van 6,7. Er zijn nog dertig mensen vermist. De reddingswerkers zoeken verder, hoewel de kansen dat er nog overlevenden worden gevonden met het uur kleiner worden.

Doodslag uit nalatigheid?

Het flatgebouw van 16 verdiepingen waar de meeste slachtoffers zijn gevallen stond in de stad Tainan. Het Weiguan Golden Dragon appartementscomplex, was een van de weinige gebouwen die echt zijn ingestort. Dat er zoveel bewoners aanwezig waren had te maken met de vakantie voor het Chinese Nieuwjaar. Het Taiwanese gerecht houdt de ontwikkelaar en twee architecten vast. De verdenking bestaat dat zij bij de bouw op de uitgaven hebben besnoeid en zich niet aan bepaalde veiligheidsvoorschriften hebben gehouden. Het onderzoek van de ruïne heeft resultaten opgeleverd die in die richting wijzen. Winstbejag zou, als dat klopt, geleid hebben tot ‘doodslag uit nalatigheid’.
aardbeving Taiwan
Het hof heeft de stadsregering toestemming gegeven om beslag te leggen op 30 miljoen TWD (meer dan 800.000 euro) van hun bedrijfsmiddelen. Andere gebouwen die door het bedrijf van de projectontwikkelaar zijn neergezet worden gecontroleerd. Veel burgers zijn woedend, ook omdat het de zoveelste ramp is die zou voortkomen uit een genadeloze concurrentie die bepaalde ondernemers zover drijft dat ze de regels overtreden: er zijn de afgelopen tijd ook voedselschandalen geweest en een ontploffing in een ‘waterpark’.

Aardbeving Taiwan herdacht

Vandaag vrijdag is de zevende dag sinds de ramp en volgens traditionele Chinese rouwrituelen wordt er dan een speciale herdenking gehouden van de slachtoffers. Leidende politici van Taiwan en de families van de slachtoffers waren daarbij aanwezig. Eerder deze week hadden de leiders van de nationale regering in Beijing en Ban Ki-moon, de Secretaris Generaal van de VN en hun medeleven betoond. Japan, de VS en de Volksrepubliek zelf hebben forse sommen geld gedoneerd om bij te dragen aan de opvang van de slachtoffers en aan de wederopbouw. De Association for Relations Across the Taiwan Straits (ARATS) van het vasteland en de Taiwan’s Straits Exchange Foundation (SEF) van Taiwan zelf hebben sinds de ramp overleg over hoe de beide partijen elkaar kunnen bijstaan.
foto's van slachtoffersXinhua, SCMP, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar