Aardverschuiving in IMF slechts ‘begin’

Het IMF heeft de voorbije dagen  historische beslissingen genomen: 6 % van de stemmen in het fonds gaan van rijke landen naar groeilanden. Dat kan weinig lijken, maar de instelling telt 187 leden met elk individueel vrij weinig stemmen; het is dan ook de grootste verschuiving in de 65 jaar dat het IMF bestaat, aldus afgevaardigd bestuurder Dominque Strauss-Kahn.

defChina is voortaan het derde machtigste land in het IMF , na de VS en Japan. In de 24-koppige raad van bestuur was er tot nu toe een permanent bestuur bestaande uit de VS, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Dat wordt nu uitgebreid met China, India, Brazilië, Rusland en Italië.

De wijziging kwam er na maandenlange harde onderhandelingen en na een eerdere minihervorming in 2008. Ze wordt pas effectief na goedkeuring door de parlementen van alle deelnemende landen.

Het IMF, dat naar aanleiding van de financiële crisis in 2008 zijn bevoegdheden versterkt zag en door de G20 belast werd met het opvolgen van globale handelsonevenwichten en wisselkoersen (zeg maar het verhinderen van protectionisme en wisselkoersoorlogen), zal nu automatisch meer naar de stem van de opkomende landen en de ontwikkelingslanden gaan luisteren.

Het zijn vooral de Europeanen die moeten inleveren op hun in verhouding te groot aandeel; in de operatie verliest onder meer België stemrechten plus zijn zetel in de raad van bestuur. De VS behoudt bijna 17 % stemrecht, wat neerkomt op een feitelijk vetorecht, want men moet belangrijke beslissingen met een 85 % meerderheid nemen.

Toch is de verwachting van economisten dat de veranderende situatie in het IMF op de eerste plaats de rol van de dollar als internationale reservemunt zal aantasten. Zo was er vorig jaar al een Chinees voorstel om het IMF een nieuwe internationale reservemunt te laten uitgeven. Toen, en ook nu nog, kansloos, maar de richting is gezet. De Chinese viceminister van Buitenlandse Betrekkingen, Cui Tiankai, verklaarde na de recente beslissing dat dit niet het einde van de IMF-hervorming is maar slechts het ‘einde van het begin’.

Bron: AP, China Daily, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *