AIIB financiert half miljard $ voor eerste 4 projecten (upd)

De Asian Investment Infrastructure Bank (AIIB) heeft 6 maanden na haar oprichting de eerste vier gefinancierde projecten goedgekeurd. Het gaat om projecten in Bangladesh, Indonesië, Pakistan, Tadzjikistan. Uit de jaarvergadering dit weekend blijkt een uitbreiding naar Afrika en Latijns-Amerika mogelijk te zijn.

AIIBGebwDe door China in januari opgerichte Asian Infrastructure Investment Bank die gesteund wordt door 37 staten heeft na een half jaar de eerste reeks van vier gefinancierde projecten bekend gemaakt. De 4 leningen die de Raad van Bestuur vrijdag toekende, lopen samen op tot $ 509 miljoen.
De eerste lening voor $ 165 miljoen gaat naar een project in Bangladesh dat vorige maand goedgekeurd werd door de hoogste economische instantie van het land, namelijk het Executive Committee of the National Economic Council. Het wil in totaal meer dan 12 miljoen personen toegang tot elektriciteit verlenen en het zal worden uitgevoerd door de Bangladesh Rural Electrification Board en de Dhaka Electric Supply Company Limited. Het tweede project betreft Indonesië dat een krediet van $ 216 miljoen krijgt om sloppen op te ruimen en dit loopt in samenwerking met de Wereldbank. Het derde project van 100 miljoen is cofinanciering met de Asian Development Bank (ADB) en het VK Department for International Development  en wordt toegekend voor de sectie Shorkot-Khanewal van de National Motorway M-4 in Pakistan. Het vierde en laatste project met een krediet van 27,5 miljoen gaat naar de Dushanbe-Oezbekistan Border Road Improvement Project in Tajikistan en loopt in samenwerking met de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).
Voorzitter Jin Liqun was verheugd dat zijn bank in drie van de vier projecten samenwerkt met partners ADB, aiib1jvgEBRD en de Wereldbank en noemde dit een toonbeeld van internationale samenwerking. Ondervoorzitter en Chief Investment Officer DJ Pandian zei vooral belang te hechten aan de positieve resultaten die het leven van miljoenen in Azië zullen verlichten. De bank heeft nog andere projecten in de pijplijn en verwacht dit jaar $ 1,2 miljard leningen te zullen toekennen. De AIIB die startte met $ 100 miljard legt zich vooral toe op de investeringen in infrastructuur en zou in 5 jaar tijd tussen 10 en 15 miljard jaarlijks toekennen.
Op de eerste jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bleek dat de AIIB zijn invloed ook wil uitbreiden van Azië naar Afrika en Zuid-Amerika. Van beide continenten telt de bank maar de 3 leden Brazilië, Zuid-Afrika en Egypte. Uit Latijns-Amerika willen ook Chili, Colombia en Venezuela lid worden. In Afrika zijn  Algerije, Libië, Nigeria, Senegal en Soedan geïnteresseerd. Vanuit Europa vertoonden ook Griekenland, Ierland en Cyprus interesse, aldus de Financial Times. Op de vergadering zaterdag was de Brexit het gespreksonderwerp bij uitstek. De Zuid-Koreaanse minister van Financiën liet uitschijnen dat de AIIB allicht kon bijdragen tot een verlichting van het leed. aldus de SCMP.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *