Algerijnse president Tebboune bezocht China

Tijdens het vijfdaags bezoek van de Algerijnse president Tebboune aan China werd het bestaande alomvattend strategisch partnerschap verrijkt met een reeks samenwerkingsakkoorden. China wil de samenwerking met het land zowel als voorbeeld stellen voor Afrika als voor de Arabische wereld.

Presidenten Xi Jinping en Tebboune Foto Global Times/Xinhua Disclaimer

.Het vijfdaags bezoek van de Algerijnse president Tebboune was zijn eerste bezoek aan China sinds hij 2019 in functie trad. Algerije en China zijn al lang vrienden. Dit jaar worden de 65 jaar diplomatieke betrekkingen gevierd en het zenden door China van geneeskundige teams duurt al 60 jaar. Gedurende 6 decennia stuurde China 3522 medische krachten naar het land, ze behandelden 27 miljoen patiënten en brachten meer dan 2 miljoen borelingen op de wereld. In 2014 was Algerije het eerste Arabische land dat met China een alomvattend strategisch partnerschap afsloot.. De lancering van Algerijes eerste communicatie satelliet  Alcomsat 1 kadert hierin dit en leidde tot een betere verspreiding van de televisie. Daarnaast heeft het land een driepartijen samenwerking zowel met Frankrijk als met China die beide gezamenlijk derde landen willen verkennen

Zijderoutes

In december 2022 ondertekenden China en Algerije een plan voor de gezamenlijke uitvoering van het Belt & Road Initiative (BRI) waar het land zich in 2018 bij aangesloten had. Tijdens de afgelopen jaren was China betrokken bij veel belangrijke projecten waaronder de aanleg van spoorwegen, havens en moskeeën. Algerije is al jaren een van de grootste buitenlandse project aanbestedingsmarkten voor Chinese bedrijven en ook de grootste bouwer van infrastructuur.. Het staatsbedrijf Power Construction Corp (PowerChina) hielp bij de bouw van een eenheid van een fotovoltaïsche (PV) elektriciteitscentrale die en geïnstalleerd vermogen van 233 megawatt heeft, het grootste PV-project in het land en tevens het eerste grootschalige on-grid PV-station in Afrika.  Naast PowerChina en China State Construction hebben meer dan 1.000 Chinese bedrijven in Algerije geïnvesteerd in een breed scala van sectoren zoals infrastructuur, handel, energie en landbouw.

Vrienden

PV-elecktriciteitscentrale nabij Sahara Foto: GT/PowerCorp Disclaimer

Logisch dus dat Xi Jinping zei dat China en Algerije echte vrienden en natuurlijke partners zijn wat beaamd werd door Tebboune die China Algerijes beste vriend en partner noemde. Xi vroeg de twee zijden samen te werken aan de nieuwe zijderoutes en ook het partnerschap te verdiepen op traditionele gebieden als infrastructuur, petrochemie, grondstoffen en landbouw maar ook de samenwerking uit te breiden naar hightech zoals luchtvaart, kernenergie, ICT  en hernieuwbare energie. De twee staatshoofden woonden de ondertekening bij van een reeks multilaterale akkoorden op de vlakken landbouw, transport, wetenschap en technologie, telecommunicatie, duurzame stedelijke ontwikkeling, handel, lucht- en ruimtevaart, inspectie en quarantaine, energie, onderwijs en sport.

In de westerse media wordt benadrukt dat Tebboune bij China ook steun zocht om toe te treden tot de BRICS-landen. In de Zuid Afrikaanse BRICS top wordt volgende maand inderdaad de uitbreiding besproken. Er zijn echter al 25 aanvragen binnen van landen die wensen toe te treden tot de organisatie die nu vijf landen omvat. .   .

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email