Alibaba partnerschap met Haier in Goodaymart

De e-commerce groep Alibaba investeert $ 361 miljoen in het online & logistiek systeem Goodaymart van de groep Haier die huishoudtoestellen produceert. Het is vooral de bedoeling om te profiteren van het verdeel- en logistiek systeem van Haier in het meer westelijk deel van het land.
Haier Qingdao 26JUL10 BZ RURAL1  20080109.JPGMet de $ 361 miljoen verwerft Alibaba 2 % van Haier en bijna 10 % van Goodymart dat over 9 verzendingscentra beschikt en over 7600 winkels op arrondissements- en 26.000 op gemeentelijk niveau. Haier is dan ook de grootste verkoper in China van huishoudtoestellen zoals koelkasten. Voor Alibaba voorman Jack Ma die zich al een half jaar concentreert op logistiek, is de overeenkomst een win-win situatie: Alibaba zal Haiers systeem voor grote goederen kunnen gebruiken dat al uitgebouwd is in het meer westelijk deel van het land en voor Haier geeft het partnerschap met Alibaba zicht op de verdere ontwikkeling van haar e-commercesysteem. Voorzitter Zhang Ruimin van Haier vond dat Haier veel kan leren van Alibaba. Alibaba draagt ook financieel bij om het offline verkoopsysteem van Haier uit te breiden met online integratie. Naar verluidt is het transport van omvangrijke goederen een harde noot om kraken voor Alibaba.
De Chinese online handel zal volgens Bain dit jaar deze in de Verenigde Staten overtreffen. De online handel groeit overigens in China twee maal zo snel als in de VS. Alibaba van zijn kant is van plan om tegen 2020 16 miljard yuan te besteden aan de uitbouw van haar logistiek netwerk, vooral naar de minder ontwikkelde gebieden van China. Daarnaast bereidt de groep een beursgang voor van ongeveer $ 15 miljard. Momenteel controleert Alibaba zowat de helft van de online verkoop in China door Tmall en zijn Taobao heeft zelfs 80% van de gebruikers tot gebruikersmarkt. Goodymart wil zich van haar kant niet enkel positioneren als de verdeler van witte toestellen,  maar ook van meubels en binnenhuis decoratie.
haier-alibaba
Bron Reuters, Techin Asia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *