Alles voor een zorgeloze Gouden Week

De Chinezen trekken massaal op reis tijdens ‘Gouden Week’. Recente mini-uitbraken van COVID-19 in Fujian en Heilongjiang lijken bezworen. Preventiemaatregelen zijn genomen om het verlof zo risicoloos als mogelijk te laten verlopen.

De Gouden Week is een verlofweek die begon op de nationale feestdag op 1 oktober.
De Chinese toeristen geven omwille van de COVID-19 preventiemaatregelen dit jaar een duidelijke voorkeur aan korte binnenlandse trips en reizen met de eigen familie en eigen vervoer. Dat blijkt uit data van de reissector. Logeren bij gastgezinnen, kamperen en warmwaterbronnen trekken onderweg het meeste volk. Meer dan de helft van de reisboekingen betreffen groepen van maximaal zes personen. Meer dan vroeger vragen de klanten naar kwaliteit en interessante ervaringen.

Vorig jaar werden in totaal iets minder dan 700 miljoen trips gemaakt tijdens de verlofweek. Dat waren er minder dan de bijna 800 miljoen van 2019. Het is uitkijken naar het aantal dit jaar. De Chinese spoorwegen verwachten 127 miljoen reizigers te vervoeren. Tijdens de vorige verlofperiode, ter gelegenheid van 1 mei, maakten 200 miljoen Chinezen een trip. Dat was meer dan het dubbel van 2020 en gelijk aan het prepandemie niveau van 2019.

Toeristische attracties beperken het aantal bezoekers, vragen voorafgaande boeking en het tonen van een coronacertificaat en controleren de temperatuur van de bezoekers. Stations, voertuigen voor openbaar vervoer en dienstenzones moeten overal regelmatig ontsmet orden.

Indien tijdens de verlofweek in een provincie een uitbraak komt waardoor ze code oranje of geel krijgt, dan moeten onmiddellijk alle reizen van en naar andere provincies gestopt worden.

Mini-uitbraken onder controle, maar waakzaamheid blijft nodig

Door erg gefocuste maatregelen tegen COVID-19 kunnen de Chinezen volop genieten van de ‘Gouden Week’.

Maandag 4 oktober werd er voor het eerst sinds de recente mini-uitbraken in Heilongjiang op 21 september en voordien in Fujian sinds 10 september in heel China geen enkele nieuwe lokale besmetting vastgesteld. Er zijn wel 26 gevallen bij inkomende reizigers vastgesteld.

Het risisco in Fujian lijkt inmiddels bezworen. In de noordoostelijke provincie Heilongjiang zijn in totaal 83 lokale besmettingen ontdekt. Ondanks de verlofweek gaan in verschillende steden in Heilongjiang de preventiemaatregelen tegen corona verder. In dat kader zijn medische vrijwilligers gezocht om door te werken tijdens de verlofweek. In de stad Suihua werd iedereen al vier keer getest; in totaal gaat het om 8,61 miljoen testen. In de provinciehoofdstad Harbin kunnen grote groepen mensen wel samen komen in shoppingcentra en voor toeristische attracties, maar er zijn extra voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van mondmaskers opgelegd.

Op zondag 3 oktober zijn twee asymptomatische gevallen – een moeder en een dochter – ontdekt in de Kazakse prefectuur Yili, van de Oeigoerse regio Xinjiang. De besmette personen uit de provincie Sichuan verbleven er als toerist. Ze maakten ook een tussenstop in de provincie Gansu. Men probeert zo snel mogelijk de oorsprong van het virus te traceren. De hoofdstad van Yili, Yining is in lockdown, toeristen mogen voorlopig niet vertrekken of binnen komen. 26 vluchten op de luchthaven zijn geschrapt. Uit voorzorg zijn ook 165 vluchten – 30% van het totaal – geschrapt in de provinciehoofdstad Urumqi.

Boostervaccin

Intussen wordt plannen gemaakt voor het toedienen van een derde booster vaccin voor kwetsbare groepen. Doordat nog steeds nieuwe besmettingen bij inkomende reizigers opduiken blijft het risico op binnenlandse opflakkeringen bestaan. Als eersten komen mensen aan de beurt die al zes maanden volledig gevaccineerd zijn en die ouder zijn dan 60 of werken in een risico-omgeving zoals havens, grensposten, ziekenhuizen of in het behandelen van ingevoerd diepvriesmateriaal. Of nadien iedereen een derde prik zal aangeboden krijgen staat nog niet vast. In totaal zijn in China al meer dan 2,2 miljard vaccins toegediend.

Sinds het begin van de pandemie zijn op het Chinese vasteland 96.000 personen besmet en zijn er 4.636 overleden. 95% van de overlijdens gebeurde tijdens de eerste golf in Wuhan. Hongkong telt 213 overlijdens, en Taiwan 844. In verhouding tot het aantal inwoners betreuren Taiwan en Hongkong tien keer meer overlijdens dan het vasteland.

Bronnen: Xinhua, People’s Daily, China Daily, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *