Elektronisch toestel tegen luidruchtige senioren

Op de Chinese sociale media wordt momenteel gediscussieerd over een ‘anti-pleindansen toestel’. De website whatsonweibo, die vooral het reilen en zeilen van de meest populaire Chinese sociale media op de voet volgt, brengt het verhaal.

Het ‘anti-pleindansen toestel’ op de sociale media wordt aanbevolen als hulp voor personen die geluidsoverlast ondervinden van Chinese senioren die in groep op pleinen dansen.

Iedereen die China bezocht kent het verschijnsel. In elke stad of stadje in China vind je wel een plein waar senioren ‘s ochtends of ‘s avonds samen dansen, hetzij gesynchroniseerd individueel, hetzij in paren. De groepen brengen hun – meestal luide- muziekinstallatie mee. Voor de senioren is het de standaard methode om fit te blijven en het maakt bovendien sociale contacten gemakkelijk.

Het pleindansen wordt over het algemeen ervaren als positief, maar er zijn ook wel wat personen die er geluidsoverlast van ondervinden. Een voorbeeld zijn studenten uit de buurt die zich voorbereiden op hun examens. En sommige omwonenden willen gewoon meer rust en stilte.

Voor- en tegenstanders van het pleindansen debatteren al langer op de sociale media. Sommige mensen maken hun beklag dat ze door de senioren uitgescholden worden wanneer ze reclameren over het lawaai. Anderen vragen zich af waarom senioren niet kunnen dansen met koptelefoons.

Maar deze week is er iets nieuws. Iemand uit de stad Yingtan in de provincie Jiangxi heeft een video gepost waarop men kan zien hoe hij van afstand de geluidsinstallatie van de senioren doet stilvallen met zijn ‘anti-pleindansen toestel’. De man mikt met zijn toestelletje op de speakers en ze verstommen. De dansers moeten dan stoppen en uitvinden wat er mis gaat met hun muziek. Het stilleggen gebeurt vanaf een hogere verdieping van 50 tot 80 meter, zodat de senioren heel moeilijk kunnen uitvissen wie hen saboteert.

Op sociale media vragen veel commentatoren hoe ze ook aan zo een toestel kunnen komen. Volgens experts is het toestel gewoon een krachtige afstandsbediening die op de bedieningsfrequentie van de speakers kan werken. Op het e-commerce platform Taobao vind je met de zoekterm ‘anti-pleindansen toestel’ al tientallen aanbiedingen, waarvan sommigen ‘een einde aan storend lawaai en een rustige tijd’ beloven. De meeste toestellen kosten rond 250 yuan ( 33 euro).

Sommige internauten voorspellen al een guerrilla tussen rivaliserende dansgroepen die elkaars speakers neutraliseren. Of het toestel senioren effectief kan doen stoppen met hun geliefkoosde ontspanning is twijfelachtig. Wanneer men hun elektronica saboteert dan kunnen en zullen ze zelf wel live muziek maken!

Bron: What’s on Weibo.
https://www.whatsonweibo.com/anti-square-dancing-device-goes-viral-on-chinese-social-media/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *