Alweer loodvergiftiging

bloedonderzoek

bloedonderzoek


Een batterijfabriek in de Yinyuan-industriezone van Qingyuan moet dicht nadat de milieuautoriteiten tot de conclusie zijn gekomen dat ze verantwoordelijk is voor loodvergiftiging. De slachtoffers zijn kinderen en enkele volwassenen die in de buurt van dit bedrijf en andere vervuilende bedrijven wonen. Qingyuan is een stad in de provincie Guangdong (Parelrivierdelta, Zuid-China).
Negen maand geleden moest een kind met een onrustwekkende hoest voor onderzoek naar het ziekenhuis. Daar werd bij een bloedonderzoek een grote hoeveelheid lood per liter bloed gemeten. Buren lieten hun kinderen vervolgens ook testen en ook bij hen werd loodvergiftiging geconstateerd. Dat bleek de vermoedens te bevestigen die de mensen hadden door de overlast die ze al een tijdlang ondervonden: stank, grijs poeder op het wasgoed, vlekken op de tanden, vatbaarheid voor verkoudheid en stemmingswisselingen.
De schuldige leek vrij duidelijk. Er is in de omgeving één bedrijf dat lood als grondstof gebruikt: de batterijfabriek Zeliang die op ongeveer 25 meter ligt van een woonwijk waar vooral binnenlandse migranten wonen. In oktober stuurden meer dan 200 inwoners van de wijk een open brief met kopieën van de ziekenhuisrapporten naar de plaatselijke autoriteiten. Het loodverwerkende bedrijf beweerde dat de afval die het produceerde onder de toegelaten norm bleef en legde gunstige rapporten voor van de milieudienst die dat moest controleren. Volgens de burgers is het echter vrij eenvoudig voor dit en andere vervuilende bedrijven in de streek om de controle te ontduiken: vooral ’s nachts produceren.
Een aantal media hebben de hele zaak dan verder aan het licht gebracht. Zij onthulden dat 44 kinderen en enkele volwassenen loodvergiftiging hadden en dat bij een 10 maanden oude peuter zelfs 550 microgram lood per liter bloed was aangetroffen, 5 keer de toegestane hoeveelheid. De media-aandacht zou volgens de SCMP (krant uit Hongkong) de autoriteiten ertoe gebracht hebben uiteindelijk werk te maken van een onderzoek naar de vergiftiging.
Op een persconferentie van afgelopen zaterdag werd de batterijfabriek inderdaad als de veroorzaker van de loodvergiftiging gebrandmerkt en werd de sluiting van de productieafdeling in Qingyuan aangekondigd. Het stedelijk bureau voor de milieubescherming onderzoekt welke verdere maatregelen nodig en haalbaar zijn om de problemen in de industriezone Yinyuan op te lossen. De twee scenario’s waaruit wellicht moet gekozen worden, zijn de verhuis van de inwoners of van de bedrijven. De getroffenen spreken immers van een nog veel grotere schade dan nu al bekend is en ze eisen dat bij 600 gezinnen in de streek het loodgehalte in het bloed wordt nagegaan.
 Bronnen: SCMP en de officiële kranten Global Times (internationaal) en Nanfang Daily en Guangzhou Daily (plaatselijk).

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *