Ambassadeur pleit tegen desinformatie

De Chinese ambassadeur bij de EU Zhang Ming heeft gewaarschuwd tegen desinformatie over hoe China de Covid-19 crisis heeft aangepakt. De South China Morning Post beweert dat de EU zijn recente anti-China retoriek heeft afgezwakt om zo de levering van medisch hulpmateriaal uit China niet in het gedrang te brengen.

Ambassadeur bij EU Zhang Ming

De Chinese ambassadeur bij de EU Zhang Ming deed zijn verklaringen tijdens een door Friends Of Europe live gestreamde videosessie. Hij reageerde tegen beschuldigingen als zou Beijing de waarheid niet vertellen over de coronacrisis. Europese toplui beweren dat China de gezondheidscrisis uitbuit om strategisch te scoren. Zhang Ming zei dat ‘het beter is nu de politiek te vergeten om zich te concentreren op de strijd tegen het virus. Desinformatie is een gemeenschappelijke vijand die door iedereen moet aangepakt. China heeft sinds het begin veel geleden van desinformatie’.

Invloed

De Financial Times lekte immers een intern EU rapport door het EU desinformatie team dat deel uitmaakt van de European External Action Service, de EU dienst voor buitenlandse betrekkingen zeg maar. Hoewel de desinformatiedienst oorspronkelijk opgericht werd om Rusland te analyseren breidde deze dienst haar werkveld uit naar China. Het intern rapport verwijst naar zowel ‘openlijke als geheime tactieken van China in een wereldwijde desinformatie campagne’. Zhang ontkende dat China een politiek spel speelt door het uitsturen van medische hulp. Ook EU-topman buitenlandse politiek Joseph Borrell zei vorige maand ‘dat de pandemie een sterke strijd om invloed had veroorzaakt waarbij de politiek van vrijgevigheid onder meer van China wil bewijzen dat het een verantwoordelijke en betrouwbare partner is’.

Het rapport beschuldigt China er onder meer van verwarring te stichten over de oorsprong van het virus en dit te verbinden aan de aanwezigheid van VS militairen in Wuhan. Het document noteert dat de westerse pers kritisch omgaat met de Chinese ‘propaganda’, maar is bezorgd dat uit opiniepeilingen blijkt dat in sommige Europese landen Beijing meer behulpzaam wordt bevonden dan de EU.

Medische vracht uit China komt aan op luchthaven Luik

‘Gevolgen’

De South China Morning Post meent echter te weten dat de meest scherpe anti-China passages uit het intern rapport werden afgevlakt. Volgens Reuters zouden EU diplomaten door Yang Xiaoguang van de EU-afdeling onder het Chinese BuZa ministerie in Beijing gewaarschuwd zijn voor niet gespecificeerde gevolgen. De South China Morning Post interpreteert dat zonder verdere argumenten als een dreiging om de levering van medisch materiaal te bemoeilijken. Dit staat echter haaks op maatregelen van 26 april om de goedkeuring van medisch materiaal voor uitvoer te versnellen. De New York Times schrijft dat Joseph Borells communicatieadviseur Esther Osorio persoonlijk is tussen gekomen om de publicatie van het rapport uit te stellen. De Financial Times meent zelfs te weten dat China recentelijk drie maal de EU waarschuwde niet de VS te volgen in een desinformatiecampagne tegen China. Zo zou ook de EU-ambassadeur in China op het matje zijn geroepen.

Door het coronavirus is een reguliere top tussen EU en China met eerste minister Li Keqiang, die vorige maand moest plaatsvinden, werd uitgesteld. Deze vergadering was bedoeld om een topontmoeting te Leipzig in september voor te bereiden tussen de Europese leiders en Xi Jinping. Deze top onder voorzitterschap van Duitsland zou het afscheid bekronen van Angela Merkel als kanselier. Bedoeling was om dan een investeringspact tussen EU en China af te sluiten. Vicepremier Liu He heeft vorige week met EU-ondervoorzitter Valdis Dombrovskis in Brussel gebeld dat hij de besprekingen over dit pact wil intensiveren. Na afloop bevestigde Dombrovskis dat beide partijen dit jaar nog het investeringspact willen afsluiten.

Bron: FT, SCMP

Bekijk ook Zhang Ming bij Friends of Europe

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.