Anders gaan ontwikkelen: het groene vijfjarenplan

Het twaalfde vijfjarenplan komt eraan (2011), en zal groener zijn dan ooit.
Hu Angang, de bekende econoom en regeringsadviseur, mocht zondag de deur van de kamer waar de planners werken op een kiertje zetten. Regionale regeringen en bestuurders zullen worden afgerekend op hun prestaties op het vlak van het milieu. De helft van de aandachtspunten (24 van de 47) in het vijfjarenplan zal gaan over ecologische thema’s zoals ‘waterverbruik per unit bbp’, ‘verbruik van schone steenkool naar verhouding’, ‘afname van economische verliezen door natuurrampen’, ‘aandeel van milieubescherming in het bbp’ enz.
Volgens Hu is China van plan om resoluut te kiezen voor een groene ontwikkelingsstrategie en zal dat goed te zien zijn aan het plan dat in de steigers staat. Het onderzoeksbureau McKinsey verwacht ook dat de Volksrepubliek tijdens het plan 2011- 2015 veel meer zal investeren in technologie die energiezuinig is en de uitstoot beperkt. De huidige 1,5 biljoen yuan zou opgetrokken worden tot 1,9 of 3,4 biljoen yuan.
Deze voorspellingen werden afgelopen weekend gedaan op een internationaal milieuforum in de stad Nanjing. In het kader van de Expo Shanghai organiseert China forums rond een bepaald thema. Het laatste van de reeks ging over milieubescherming in de stad.
Sprekers waren onder andere de minister voor milieu en experts van het United Nations Environment Programme (UNEP).
Er werd geconstateerd dat het reusachtige derdewereldland China de noodzaak zal blijven voelen om enerzijds de economie te ontwikkelen en anderzijds het milieu te sparen. De Volksrepubliek kan zich niet de ontwikkelingsstrategie veroorloven die al 300 jaar gevolgd wordt in andere delen van de wereld. De regering is bezig de koers te verleggen van winstmaximalisering naar maximalisering van de levenskwaliteit.
De sprekers gaven echter aan dat bij dit werk van lange adem het succes niet verzekerd is: oude gewoonten en structuren in een (stormachtig groeiende) economie en onder de bevolking laten zich moeizaam hervormen.
Het grote aandeel van ‘groene’ investeringen in het economische stimuleringsplan (na de crisis van 2008) en de voornemens om de uitstoot te beperken (in de aanloop naar Kopenhagen 2009) zijn in elk geval gunstige tekenen.
Als ook plaatselijke bestuurders beoordeeld worden op hun verdiensten voor de milieubescherming kan het sneller de goede kant uitgaan. Bron: Xinhua

milieuminister Zhou Shengxian

milieuminister Zhou Shengxian

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *