Astronauten repareren beschadigde zonnepanelen

Twee astronauten hebben gedurende 8 uur met hulp van een robotarm de beschadigde zonnepanelen hersteld die het ruimtestation stroom leveren. Nadien was de elektriciteitsvoorziening volledig genormaliseerd.

Foto SCMP/CCTV Disclaimer

Al voordat de Shenzhou 17 in oktober opsteeg, zei adjunct directeur Lin Xiqiang van het China Manned Space Agency (CMSA) dat de zonnepanelen van het ruimtestation kleine schade hadden opgelopen door rondvliegend ruimtepuin. De flexibele zonnepanelen van het Tiangong ruimtestation die zich op de Tianhe en de Wentian en Mengtian modules bevinden, voorzien het station van energie. De Shenzhou 17 bemanning voerde hun eerste extravehiculaire onderhoudsmissie uit op 21 december, toen ze de panelen gedurende 7 ½ uur repareerden.

De astronauten Tang Hongbo en Jiang Xinlin hebben zaterdag de tweede ruimtewandeling voor reparaties uitgevoerd en dit gedurende acht uur. Dit gebeurde met een robotarm die de derde astronaut in het ruimtestation hielp besturen in coördinatie met wetenschappers op aarde. Tijdens de reparatiemissie inspecteerden de astronauten ook het oppervlak van het station en keerden nadien veilig naar de Wentian experimentele laboratoriummodule terug. Na de ruimtewandeling was de stroom van de zonnepanelen normaal.

Sinds hun missie in december had de bemanning geoefend met het bedienen van de robotarm en zich vertrouwd gemaakt met verschillende veiligheids- en debuggingprocedures, aldus het CSMA-agentschap. De Shenzhou 17 bemanning keert normaal april naar de aarde terug  nadat ze de controle over het station zullen hebben overgedragen aan de Shenzhou 18 bemanning, waarvan de leden en vertrekdatum nog niet bekend zijn gemaakt. Tijdens hun verblijf op de Tiangong zal de Shenzhou 17 bemanning doorgaan met het uitvoeren van geplande wetenschappelijke experimenten op het gebied van onder andere biowetenschappen en microzwaartekracht.

China is van plan dit jaar honderd ruimtevluchten uit te voeren.

Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email