Beijing openbaart stedelijk plan tot 2035

De hoofdstedelijke autoriteiten hebben de tekst bekend gemaakt van het stadsplan tot 2035. De twee hoofd objectieven zijn het verhuizen van de niet hoofdstedelijke taken en het oplossen van de grootstedelijke ongemakken.

Sub centrum Tongzhou


Het plan dat uitgaat van het hoofdstedelijk partijcomité en de gemeenteraad werd woensdag goedgekeurd zowel door de regering als door het Centraal Comité van de CPC. Het document van 60.000 karakters wil dat Beijing tegen 2035 een leefbare en harmonieuze stad wordt van wereldklasse. De acht hoofdstukken handelen onder meer over de strategische positie, de ruimtelijke planning, de bescherming van het erfgoed, de gelijktijdige ontwikkeling van stedelijk en rurale gebieden en de regionale samenwerking. Het plan heeft een dubbel objectief: de niet hoofdstedelijke functies verwijderen en de grootstedelijke ziektes oplossen.
Voor het eerste doel wil Beijing een gecoördineerde ontwikkeling met Tianjin en Hebei opdat Beijing beter zijn troef kan uitspelen als nationaal centrum van politiek, cultuur, innovatie en internationale uitwisseling. In dit verband bestaat al het plan om in Xiongan een ontwikkelingszone te plannen die Beijing ontlast. Dit plan wordt vergeleken met de ontwikkeling van Pudong te Shanghai of met de opkomst van Shenzhen in het zuiden. Bedoeling is dat staatsondernemingen, universiteiten, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen verhuizen naar het gebied dat zich op 100 km van Beijing bevindt. Er zouden 5 miljoen nieuwe bewoners aangetrokken worden door de grootste Chinese infrastructuurwerken ooit die het gebied op 10 jaar tijd twintig maal groter zou doen worden.

Milieu

Groen in Beijing


Om de stedelijke ongemakken tegen te gaan wordt in het document aangegeven dat het aantal bewoners, dat nu 22 miljoen bedraagt, onder de 23 miljoen blijft. Bouwgrond moet tegen 2020 tot 2860 km² worden terug gebracht en tot 2760 km² in 2030. In het plan staat eveneens dat de oude stad niet verder afgebroken mag worden. Dit komt neer op een beschermd gebied binnen de ring.  Het plan specificeert ook de doelstelling voor de controle van smog: tegen 2020 moet het PM 2,5 fijn stof van 80 microgram per m³ en tegen 2035 tot 56 microgram worden gereduceerd. Om dit te realiseren wil Beijing alle steenkoolovens tegen 2020 ontmantelen en tegen 2035 zelfs het steenkoolverbruik verbieden.Voor nieuwe en hernieuwbare energie staat tegen 2020 gepland om voor 8% in te staan van het totaal energieverbruik en tegen 2035 voor 20%. Het huidig percentage bedraagt 6,6%. De stedelijke groene ruimte wordt dan verruimd van 41,6% naar 44% tegen 2020.
Het plan bepaalt ook de doelstellingen in verband met waterbronnen, controle van het grondwater en over afvalverwerking. Leefmilieu is voortaan duidelijk geïntegreerd in de politiek, economische, culturele en sociale opbouw, zo merken analisten op. Duidelijk is ook dat van maakwerk in het plan geen sprake meer is: dat wordt aan de haven van Tianjin overgelaten en aan Hebei. Om de stadskern te ontlasten wordt momenteel nog gewerkt om in Tongzhou een nieuw stedelijk subcentrum te maken. De plannen melden dat tegen het jaareinde 400.000 personen naar Tongzhou verhuizen.
Bron: China Daily, SCMP
Lees ook over de Xionganzone, het Tongzhou sub centrum

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *