Belgisch bedrijf doet goede zaken in China.

Het Belgische bedrijf IBA heeft onlangs twee nieuwe grote contracten getekend met Chinese klanten Het gaat over installaties voor protontherapie, een bestraling tegen kanker.

IBA ( Ion Beam Applications) gaat in Chengdu in het Kankerhospitaal en Kankerinstituut van de provincie Sichuan een Proteus Plus installeren ter waarde van 50 miljoen euro. Het contract is pas ondertekend. De installatie zal vier ruimten hebben om kankerpatiënten te bestralen.

Het is de zevende dergelijke installatie die IBA aan China verkoopt. In totaal bedienen die 24 bestralingsruimten. Dat is 52% van alle Chinese protontherapie. In 2019 werd een installatie , inclusief onderhoud en een budget voor onderzoek in Shenzhen verkocht voor 90 miljoen euro.

De Chinese regering heeft onlangs beslist het aantal vergunningen voor protontherapie te verhogen van 10 naar 16 installaties . Dat biedt nieuwe kansen voor IBA.

Licentieakkoord

Vorige week kondigde IBA een exclusief strategisch licentieakkoord https://www.lecho.be/entreprises/pharma-biotechnologie/iba-decroche-un-nouveau-contrat-en-chine-le-titre-bondit/10248573.html voor Proteus Plus op de Chinese markt aan met CGNNT. De heeft een waarde van minstens 100 miljoen euro aan licentierechten. Vijf projecten voor rechtstreekse levering van Proteus Plus door IBA, die al in onderhandeling waren, vallen niet onder deze overeenkomst. Eén daarvan is nu blijkbaar al afgesloten.

Na de aankondiging schoot het aandeel op de beurs meteen 14% omhoog.
IBA heeft zijn zetel in Louvain-la-neuve. Het bedrijf heeft 1.500 medewerkers in vestigingen op alle continenten. Het hoofdkwartier voor Azië is in Beijing. Het doet zaken in China sinds de jaren 80.

Bronnen: Belga, l’Echo

https://www.lecho.be/entreprises/pharma-biotechnologie/la-longue-marche-d-iba-en-chine-porte-ses-fruits/10248609.html
Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar