China verwerpt alarmerend Pentagon rapport

Het Pentagon heeft een alarmerend rapport uitgebracht over de toenemende militaire macht van China. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken noemt het ‘even ver van de feiten en scheefgetrokken’ als vorige rapporten.

China is van plan tussen nu en 2030 zijn nucleair arsenaal te verdubbelen. Dat is een opvallende bewering in een rapport van het Pentagon dat op 1 september vrijgegeven werd. China zou ook zijn lanceermogelijkheden uitbreiden, met ballistische raketten uitgerust met kernkoppen die vanaf het land, ter zee en vanuit de lucht kunnen vertrekken.

Het rapport stelt dat China al de VS ingehaald heeft of zelfs verder is op sommige militaire gebieden, namelijk bij de bouw van vaartuigen, van kruisraketten en van luchtafweersystemen.

Het rapport beweert dat China momenteel over een goede 200 kernkoppen beschikt. Dat is minder dan de 300 die onafhankelijke experts schatten. Maar, zegt het Pentagon, binnen tien jaar zal dit aantal minstens verdubbeld zijn. (De VS heeft er nu 5.800) China kan nu al ballistische raketten lanceren op het land en ter zee. Het werkt momenteel aan technieken omdat ook door vliegtuigen te laten doen.

‘Het is waarschijnlijk dat Beijing tegen het midden van de eeuw een militaire macht wil uitbouwen die op een aantal gebieden gelijk of superieur is dan die van de VS’ en dat zal, nog steeds volgens het rapport ‘ernstige gevolgen hebben voor de Amerikaanse belangen en de veiligheid van de internationale orde’.

Buitenlandse zaken China benadrukt vredelievend karakter

Gevraagd naar een reactie op dit rapport verklaarde woordvoerster Hua Chunying van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dat dit nieuwe rapport ‘even ver van de feiten en scheefgetrokken’ is als vorige Pentagonrapporten. ‘Het is een bewuste verdraaiing van de strategische bedoelingen van China’.

Ze wijst erop dat de grondwet van de Volksrepubliek expliciet vermeldt dat China een vreedzame ontwikkeling wil en streeft naar een gezamenlijke toekomst voor de mensheid. Het Chinese leger dient alleen voor defensie: voor het verdedigen van de nationale onafhankelijkheid, de soevereiniteit en de territoriale integriteit.

Hua stelt dat ‘iedereen weet’ dat de militaire macht van China ver achterloopt op die van de VS. De VS spendeert evenveel aan defensie als de tien volgende landen samen. ‘Het rapport van het Pentagon dient alleen maar als voorwendsel om absolute militaire superioriteit en hegemonie te kunnen nastreven.’

Op de specifieke kwestie van het aantal Chinese kernkoppen ging Hua niet in.

Bronnen: Belga, website Chinees ministerie van buitenlandse zaken, Reuters, wikipedia.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.