Grootste Belgisch windmolenpark te land wordt Chinees

Het Chinese staatsbedrijf ‘China General Nuclear’ (CGN) koopt het grootste onshore windpark van België. Het park ‘Esperance’ in het Waalse Estinnes telt 11 monsterturbines van 7,5 megawatt en zijn ruim drie keer krachtiger dan de normale windmolens die in België gebouwd worden.

China General Nuclear (CGN) (met 35.000 werknemers) is vooral in nucleaire energie actief, maar diversificeert naar andere energiebronnen. Het bedrijf kwam dit jaar al twee keer in het nieuws. In de eerste plaats als een van de investeerders in de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Britse Somerset waarin het 33 % heeft. De afgelopen maanden doken ook allerlei verhalen op dat CGN zou fuseren met steenkolenproducent Shenhua Group.
Het verkochte windpark heeft een jaarproductie van zowat 170.000 MWh goed voor het verbruik van bijna 50.000 gezinnen. Verkopende partij is Windvision, een bedrijf dat juridisch onder een Nederlandse vennootschap valt maar goeddeels geleid wordt vanuit België. Windvision is internationaal actief in de bouw van windmolenparken en baat het park al 5 jaar uit. Met de opbrengst van de verkoop zal tegen 2021 van nog de bouw voor 2000 MW worden gefinancierd.
CGN richtte in 2014 een Europees filiaal op met een vestiging in Parijs en kocht al activa in hernieuwbare energie in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Buiten China: in Europa, het Midden-Oosten en elders in Azië, beheert de groep een vermogen van 8.700 megawatt. De energie Chinezen zijn dus toch gekomen, maar naar Wallonië. Vermelden we nog  dat de centrale te land eerder als een klein broertje uitvalt vergeleken met de offshoreparken op zee.
 Volksdagblad, De Tijd, fd.nl,Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar