Betere cijfers voor augustus wijzen op herstel

Verschillende positieve indicatoren zoals industriële productie, diensten en verbruik waren in augustus aan een opwaartse beweging toe. De economie kruipt uit het dal, maar de buitenlandse investeringen verminderen, evenals de uitvoer.

Winkelen in supermarkt te Shijiazhuang Bron China Daily Disclaimer

Uit gegevens van het National Bureau of Statistics (NBS) blijkt dat de toegevoegde waarde in de industriële productie in augustus met 4,5% steeg en de kleinhandel met 4;6%, dit na 3 maanden van slabakken. Ook de diensten gingen met 6,8% vooruit of 1,1 % meer dan de maand voordien. NBS-woordvoerder Fu Linghui vindt dat de cijfers wijzen ‘op een gezond herstel met vooruitgang’  Ook hoofdeconomist Wen Bin van de China Minsheng Bank meent dat de economie uit het dal klimt en gradueel herneemt

De investeringen bleven snel groeien, terwijl de middelen die in infrastructuur en productie werden geïnvesteerd in de periode januari-augustus met respectievelijk 6,4 procent en 5,9 procent stegen. De consumentenprijzen zijn in augustus weer gaan stijgen en de producentenprijzen zijn twee maanden op rij minder gedaald, wat wijst op een beter evenwicht tussen vraag en aanbod.  Fu benadrukte tijdens de persconferentie ook de voortdurende industriële upgrades. In augustus steeg de productie van servicerobots en burgerluchtvaartuigen met respectievelijk 73,7% en 33,3%, wat duidt op een sterkere impuls van innovatie.

Diensten bleken als een belangrijke groeimotor te fungeren. In de eerste acht maanden steeg het dienstenverbruik met 19,4 procent ten opzichte van een jaar geleden, voornamelijk in de horeca. De levendige ontwikkeling van nieuwe-energievoertuigen, schone energie en de digitale economie duidden op de versnelde groene drive, aldus Fu. .De werkloosheid bleef wel boven 5%.

Maatregelen

De opleving van de cijfers in augustus komt er nadat een reeks overheidsmaatregelen, die de binnenlandse vraag moeten vergroten, het vertrouwen opbouwen en risico’s afweren, effect blijken te sorteren. Ook het vastgoedbeleid werd aangepast en de privé-economie gestimuleerd. Toch zijn er nog uitdagingen en moet het economisch herstel verder worden geconsolideerd. De Nationale Bank kondigde donderdag aan dat de reserve requirement ratio bij de banken 0,25% lager mag zijn, zodat 500 miljard yuan in de economie gepompt kon worden. Voor de onmiddellijke toekomst wordt tijdens het verlof t.g.v. de nationale feestdag een duidelijke verhoging van het verbruik verwacht want het aantal bestelde transporttickets zit sterk in de lift.

Daling

Niettegenstaande inspanningen om buitenlands kapitaal aan te trekken, daalden de buitenlandse investeringen gedurende de eerste acht maanden met 5,1%. Het Ministerie van Handel wijt dit aan het trage herstel van de wereldeconomie. Vele buitenlandse bedrijven kijken nu echter vooral naar Zuidoost-Azië. Tijdens de eerste 8 maanden werden niettemin in het maakwerk 6,8% meer buitenlandse investeringen vastgesteld en in het hightech maakwerk zelfs 19,7%. Tijdens dezelfde periode werden toch 33.154 nieuwe bedrijven met buitenlandse investeringen opgericht.

De daling van de buitenlandse investeringen beïnvloedt ook de uitvoer, want de buitenlandse bedrijven staan in China in voor 30% hiervan. Volgens douanegegevens daalde de export van buitenlandse fabrikanten in de eerste zeven maanden van 2023 met 15,5 procent op jaarbasis, vergeleken met een algemene daling van 9 procent onder alle exporteurs.

Bronnen: Peolpes Daily, China Daily

.

Print Friendly, PDF & Email