Betrekkingen met Oezbekistan verheven tot alomvattend strategisch partnerschap

Tijdens het driedaags bezoek van de Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev werden de betrekkingen tussen beide landen opgetild tot het niveau van een alomvattend strategisch partnerschap. Oezbekistan zoekt Chinese hulp om het land om te vormen van een binnenstaat tot een doorgangsland.

De twee presidenten met hun vrouw Foto Xinhua Disclaimer

Voorafgaand aan zijn bezoek schreef de Oezbeekse president  een artikel in de Global Times met de titel ‘Oezbekistan en China: millennia-lange vriendschap en samenwerking’, waarin hij stelde: ‘De ontwikkeling van veelzijdige betrekkingen met China is en blijft een van de belangrijkste prioriteiten van het buitenlands beleid van Oezbekistan’.  Hij vertelde over de historische interacties tussen de twee beschavingen en vernoemde ook de meest recente samenwerking op het gebied van chemie, werktuigbouwkunde, metallurgie, elektrotechniek en modernisering van de infrastructuur.’

Xi Jinping vertrok bij zijn ontmoeting van de vaststelling dat Oezbekistan het eerste Centraal Aziatisch land was dat diplomatieke betrekkingen met China aanknoopte. De voorbije 7 jaren werd nauw bilateraal samengewerkt op diverse vlakken. Door synergie te creëren moeten de twee landen het samenwerkingspotentieel benutten, meer handels- en investeringsbevorderende maatregelen invoeren en de samenwerking op het gebied van infrastructuur en de bouw van hightech-parken voor de landbouw uitbreiden. Tevens kunnen middellange- en lange termijn samenwerkingsplannen voor economie, handel en investeringen uitgevoerd, aldus Xi. China is overigens bereid meer kwaliteitsproducten uit Oezbekistan te importeren, voegde hij eraan toe.

Mirziyoyev zei dat Oezbekistan wil leren van China’s succesvolle ontwikkelingservaring. In 2020 leefde nog 15% van zijn bevolking in armoede. Hij wil meer samenwerkingsresultaten boeken in handel en economie, landbouw, schone energie en toerisme. Hij steunt China inzake Taiwan, Xinjiang, mensenrechten en wil ook separatisme, extremisme en terrorisme bestrijden. Hij merkte nog op dat de twee landen een subnationaal samenwerkingsforum, een forum voor armoedebestrijding en diverse andere activiteiten hebben gehouden waarvan er vele voor het eerst in Oezbekistan plaats vonden.

Spoorlijn

Omdat Oezbekistan helemaal door land omgeven is, probeert het in het kader van de zijderoute zijn ingesloten ligging om te zetten in het voordeel van een transportknooppunt in Centraal-Azië. Met verbeterde verbindingen kan Oezbekistan beter geïntegreerd worden in de regionale economische groei en een ‘brug’ worden die China verbindt met Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Mirziyoyev schreef dan ook in het artikel dat de nieuwe zijderoute niet enkel een infrastructuurproject is. Door de gezamenlijke uitvoering van het initiatief wordt de regio immers een belangrijke schakel in de mondiale connectiviteit en wordt de transportafstand overwonnen. Xi beloofde van zijn kant vlug aan de bouw van het China-Kirgizië-Oezbekistan spoorproject te zullen beginnen. Vorig jaar organiseerde het Chinese ministerie een online opleidingsprogramma voor meer dan 9500 Oezbeekse ambtenaren in armoedebestrijding.

China wil ook met het land samenwerken inzake de EV- industrieketen en qua duurzame energie zodat duurzame ontwikkeling gepromoot wordt. China Energy Engineering droeg al bij tot de elektriciteitstransmissie & veiligheid en Yutong heeft naar het land al 1400 e-bussen uitgevoerd.  Gezhouba Group Overseas Investment bouwt twee zonne-energiecentrales namelijk in de regio’s Kashkadarya en Bukhara.

Concreet

Chinees expert wisselt ervaring uit over waterbesparing bij het planten Foto: Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

Tijdens het bezoek tekenden de presidenten niet enkel in de Hall van het Volk de overeenkomst om de relaties te verheffen tot een alomvattend partnerschap. Beide presidenten waren ook getuige van de ondertekening van een reeks documenten over de Belt and Road, economische en technologische samenwerking, connectiviteit, milieubescherming, nieuwe energie, wetenschap en cultuur.  De Asian Infrastructure Investment Bank tekende een 3 jarig investeringsproject dat de financiering omvat in sectoren zoals transport, energie, water en het leefmilieu.

Maandag vond in Urumqi een forum plaats voor samenwerking tussen China en Oezbekistan met  meer dan 1.200 bedrijven die op zoek waren naar zakelijke mogelijkheden. Op de openingsdag werden al 20 overeenkomsten gesloten. Meer dan 2.400 Chinese bedrijven doen zaken in Oezbekistan op verschillende gebieden waaronder aardolie, spoorwegen, landbouw en mechanische apparatuur vernam de Global Times. China is al de grootste handelspartner van Oezbekistan met in 2023 voor $ 14 miljard dollar aan bilaterale handel, een stijging van meer dan 40 procent. .

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email