Biden verscherpt technologie-oorlog met China

De VS voeren beperkingen in op de handel met nog maar eens 33 Chinese bedrijven, waaronder enkele belangrijke. Doel is de technologische ontwikkeling van China af te remmen.

WuxiBiologics

Het Amerikaanse Ministerie van Handel heeft de lijst met ”unverified list’ uitgebreid met nog eens 33 Chinese entiteiten. In totaal staan er nu ongeveer 120 op. De lijst bevat entiteiten waarvan de Amerikaanse regering niet kan controleren of ze uit Amerika ingevoerde producten of technologie niet tegen de Amerikaanse veiligheid gaan gebruiken.
Amerikaanse uitvoerders die nog willen leveren aan deze Chinese entiteiten zullen eerst door een strenge controleprocedure moeten gaan

De getroffen Chinese entiteiten zijn bedrijven maar ook universitaire instellingen en leveranciers van materiaal voor de luchtvaart en de elektronische nijverheid.

Een belangrijk getroffen bedrijf is WuXi Biologics, waarvan de afdelingen in Wuxi en Shanghai op de lijst kwamen. Het is een producent van grondstoffen voor vaccins van onder meer Astrazeneca. Het bedrijf verloor prompt 25% van zijn waarde op de beurs van Hongkong.

Een ander getroffen bedrijf, Hymson, verloor 7% op de beurs in Hongkong. Hymson is een fabrikant van lasers materiaal voor automatisering

The ‘unverified list’ is niet te verwarren met de ‘entity list’, waarop bedrijven staan die beschouwd worden als een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid en waaraan niet mag geleverd worden. Het is op deze lijst met honderden Chinese bedrijven dat we onder andere het technologiebedrijf Huawei vinden. De ‘entity list’ werd opgestart in 1997 om te vermijden dat Irak technologie voor wapens voor massavernietiging zou invoeren.

De twee Amerikaanse zwarte lijsten dienen formeel de Amerikaanse veiligheid en moeten verhinderen dat wapentuig geleverd wordt aan terroristen of dat Amerikaanse sancties tegen bepaalde landen omzeild worden. Maar in het geval van China werden de lijsten door president Trump tegen China gebruikt om de toegang van het land tot Amerikaanse technologie zoveel mogelijk te beletten. Het lijkt erop dat Biden hem op de ingeslagen weg volgt.

Het Chinese ministerie van handel reageert verontwaardigd op de ‘wandaden’ van de VS en vraagt dat Washington terugkeert naar het pad van samenwerking en bijdraagt aan het wereldwijd economisch herstel.

Bron: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Biden verscherpt technologie-oorlog met China

  1. Deze maatregelen kunnen Chinese ondernemingen tijdelijk enige schade aanbrengen. China is momenteel in de meeste van de betreffende technologieën al zo ver, dat Westerse (potentiële) afnemers, leveranciers of partners er op lange termijn op achteruit zullen gaan.
    Wat de VS ook steeds meer doen is Chinese academici die aan Amerkaanse universitieten en onderzoeksinstellingen werken ontslaan, omdat zij geld van Chinese universiteiten aangenomen hebben voor gastcolleges, gezamenlijk onderzoek e.d. Sommigen van hen gelden als toponderzoekers in hun vakgebied. Veel van hen gaan naar China terug, waar zij met open armen ontvangen worden. In het bovenstaande artikel wordt b.v. Wuxi Biologics genoemd, dat actief is in de biomedische sector. Juist in deze sector zijn de afgelopen jaren veel Chinese onderzoekers in de VS ontslagen of op non-actief gesteld. De meesten van hen werken nu gewoon door, maar dan in China. Het is dus een kwestie van tijd voordat China zowel wat betreft onderzoek als productie leidend wordt in de biomedische wetenschappen/bedrijfssector.
    Wat zou de rest van de wereld roepen, als de Chinese regering zou verbieden dat een Chinese onderneming een medicijn dat een tot dan toe ongeneselijke vorm van kanker kan genezen niet naar de VS zou mogen exporteren?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *