Nieuwjaar bij de Vereniging België-China

Op 29 januari organiseerden de Vereniging België-China en het Confuciusinstituut in Brussel een feest om het Chinese Nieuwjaar van de Tijger te verwelkomen.

Toen bijna 100 mensen uit heel België door de poort van de Vereniging België-China (VBC) in Schaarbeek liepen, kwamen ze meteen onder de indruk van de nieuwjaarscoupletten op stroken rood papier, de papierknipkunst en rode lantaarns van het Lentefestival terwijl traditionele Chinese muziek op de achtergrond speelde.

Er waren allerlei Chinese culturele activiteiten: Kinderen schilderden maskers voor de Peking opera en volwassenen leerden go spelen. De leraar kalligrafie gaf een demonstratie van het schilderen van een tijger en de lerares Chinees van het Confuciusinstituut toonde een spektakel van inktblazen.
In een van de klaslokalen konden de gasten 50 nieuwjaarsafbeeldingen bewonderen die tussen 1959 en 1986 in China zijn uitgegeven. Die nieuwjaarsafbeeldingen wekten nostalgische gevoelens op bij veel overzeese Chinezen. In een andere ruimte kon ment 60 prachtige posters zien ter promotie van de bescherming van het cultureel erfgoed. Veel mensen stopten om foto’s te maken. De artiesten van de Belgium Chinese Dance Group maakten van een klaslokaal een podium waar ze dansen van Chinese etnische minderheden opvoerden.

Aan het einde van het evenement werden aan iedereen buiten vers gestoomde dumplings geserveerd. Het dumplingbanket bekroont traditioneel de reünie waar Chinezen nieuwjaarswensen uitwisselen.

De VBC is een vriendschapsvereniging tussen de twee volkeren die in 1957 werd opgericht en waar iedereen, ongeacht zijn overtuiging, welkom is. Chinasquare.be is de informatieve website van VBC. Daarnaast zijn er ook nog de ledenmagazines China Vandaag en Chine Actuelle.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *