Biden, Xi en 40 wereldleiders op klimaattop

De Amerikaanse president Biden heeft naar aanleiding van Earth Day een virtuele klimaattop georganiseerd met 40 wereldleiders. Biden beloofde de VS-uitstoot van 2005 tegen 2030 met de helft te verminderen. Xi Jinping legde de nadruk op multilateralisme, een groene zijderoute en de rol van de ontwikkelingslanden.

Foto Xinhua

Onder de wereldleiders waren de Europese leiders het meest concreet. De Duitse kanselier Merkel verklaarde te investeren in hernieuwbare energie om technologie te innoveren voor het economisch herstel na de pandemie. Merkel beloofde uiteindelijk ook tegen 2038 geen steenkool meer te zullen gebruiken bij de elektriciteitsopwekking. Ze citeerde ook het pas bereikte EU-akkoord om de broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen in vergelijking met de niveaus in 1990. De Franse president Macron benadrukte vooral de rol van het financiële zoals groene financiering. Als we geen prijs plaatsen op de koolstof zal er geen transitie zijn, aldus Macron. President Putin drong aan om ook meer koolstof uit de lucht te halen.

Naast algemene beschouwingen zoals ‘de prijs van het niets doen wordt steeds hoger’, vond president Biden eveneens dat een sterke belofte tot uitstootvermindering ook nieuwe banen kan opleveren, nijverheden en technologie. Hij kondigde aan om tegen 2030 de uitstoot van 2005 met de helft te verminderen. Dit is praktisch een verdubbeling van de vorige Amerikaanse belofte. President Biden wil nog dat de Vs elektriciteitssector binnen 14 jaar uitstoot vrij is.

China

Xi Jinping benadrukte dat de rol van de ontwikkelingslanden cruciaal wordt in de wereldwijde vooruitgang. Hij beloofde dat nieuwe Chinese steenkoolcentrales tijdens het huidige vijfjarenplan strikt zullen worden gecontroleerd en afgebouwd in het volgende vijfjarenplan. Nog deze week besliste de Nationale Bank dat groene obligaties niet meer gebruikt mogen worden voor projecten in fossiele brandstoffen. Ook het Belt & Road Initiative wordt groener beloofde Xi nog. ‘We moeten de handen ineen slaan, niet mekaar met de vinger wijzen; de continuïteit handhaven en niet gemakshalve omdraaien evenals de toezeggingen nakomen en niet terugkomen op beloften’, aldus nog Xi Jinping. Xi verklaarde dat China zich houdt aan zes verplichtingen, namelijk de harmonie tussen mens en natuur, een groene ontwikkeling, een gesystematiseerd bestuur, de mensgerichte aanpak, het multilateralisme en het principe van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden

Glasgow

Vertegenwoordigers van Bhutan en de Marshall eilanden waarschuwden hoe het klimaat al overstromingen, gronden en droogte veroorzaakt. President Ali Bongo Ondimba uit Gabon zei dat voorspeld wordt dat de helft van de Afrikaanse landen een klimaat gedreven conflict zullen kennen.
De echte concretisering van de nobele bedoelingen zal echter in november te Glasgow plaats vinden waar op initiatief van de UNO 200 landen zullen uitleggen welke acties ze van plan zijn te treffen. Volgens de World Meteorological Organization waren de voorbije 6 jaar de warmste ooit en niettegenstaande de economische vertraging door de pandemie is het koolstofgehalte op het hoogste niveau sinds 3 miljoen jaar en stijgt het nog verder.

Global Times, SCMP, vrtnws

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *