Binnen-Mongolië vecht tegen woestijnvorming

Het gebied van het Hulun Buirplateau in het noorden van Binnen-Mongolië verliest als enige van de drie grote weidengebieden nog grond aan de woestijnvorming. Hulun Buir heeft één van de grote vier zandgebieden, maar in de andere drie zandgebieden (Maowusu, Hunshandake en Horqin) is de woestijnvorming onder controle, aldus expert Li Jianjun.
mongoldestEen onderzoek dit jaar toont aan dat het zandgebied sedert 1994 steeg met 110.000 ha, voor een totaal van 1,3 miljoen ha. Daardoor zijn de weiden gereduceerd tot 9,2 miljoen ha. Vooral in de jaren ’90 werden de zaken op hun beloop gelaten, met onder meer overbegrazing door 6 miljoen schapen en omvorming tot landbouwgrond. De strijd tegen de woestijn begon pas ernstig in 2005, aldus directeur Zhang Dezhu van het lokaal Bosbouwbestuur. Een verbod op begrazing hielp bij het jaarlijks terugwinnen van 66.000 ha zand per jaar.
In het Horqinzandgebied werd echter van 1995 tot 2004 770.000 ha groen gemaakt en de woestijnvorming werd gestopt. Weliswaar is de 5,9 miljoen ha zandoppervlakte er groter. Hulun Buir had het afgelopen decennium ook af te rekenen met verschillende droogteperiodes. Partijbaas Cao Zhenghai van de stad legt uit dat de centrale regering 150 miljoen uittrok om de woestijnvorming in Hulun Buir dit jaar te bestrijden. Dit zou nogmaals goed zijn voor het opnieuw groen worden van 66.000 ha. Fondsen zijn een belangrijk element van de strijd tegen de woestijnvorming: de kost steeg van 1500 yuan tot 3500 yuan per hectare. Cao zegt dat de stad 150.000 boom- en heesterplanters mobiliseerde vorig jaar. Hij hoopt de woestijnvorming in Hulun Buir onder controle te krijgen op drie à vijf jaar tijd.mongolboom
Momenteel heeft Binnen-Mongolië 47 miljoen ha woestijn, 40 % van de oppervlakte. Dit is reeds 6 miljoen ha minder dan in 2004, aldus het hoofd van het onderzoeksinstituut over de woestijn. In geheel China werd in 2004 28 % van de grond geklasseerd als woestijn: deze 2,6 miljoen km² betekent zeven maal de oppervlakte van Duitsland. De woestijnvorming betekent voor het land jaarlijks 54 miljard economisch verlies. Het laatste decennium werden echter jaarlijks voor 10.000 km² bomen en gras geplant.
Zie ook CNTV over de woestijnen en strijd ertegen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *