Plan Yangtzeregiodelta goedgekeurd

De regering heeft een globaal plan goedgekeurd voor de ontwikkeling van de Yangtzerivierdelta. Het gebied blijkt het best geplaatst voor het ontwikkelen van nieuwe opkomende strategische nijverheden.
planyrd1_1De regio heeft een oppervlakte van 210.700 km² en bestaat uit Shanghai en delen van de provincies Jiangsu en Zhejiang. De goedkeuring van het Regionaal Plan werd  bekendgemaakt door de ‘Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie’, die aanstipt dat het gebied een van de meest concurrentiële regio’s is, gezien zijn gunstige ligging, excellente natuurlijke hulpbronnen en solide economische fundamenten. Het plan wil het gebied ontwikkelen als een sleuteltoegangspoort voor het Asia-Pacificgebied. Daarnaast wordt het een belangrijk globaal centrum voor de moderne diensten en voor geavanceerde nijverheid, evenals een cluster van steden met wereldklasse.
Het plan dat nu goedgekeurd werd omvat specifieke richtlijnen voor de ontwikkeling van de informatietechnologie, nieuwe energie, biofarmacie, nieuwe materialen en andere opkomende strategische nijverheden die nieuwe economische groeipolen kunnen worden. Het ministerie stelt wel dat de strategische opkomende nijverheden niet kunnen bestaan zonder de traditionele nijverheden. In de postcrisistijd investeren de ontwikkelde landen in de opkomende sectoren; in China is de Yangtzerivierdelta het best geplaatst om deze opkomende nijverheden te ontwikkelen, aldus nog het ministerie van Industrie en IT.
Concreet voorziet het plan bijvoorbeeld dat de regio tegen 2020 de ontwikkelde landen zou bijbenen waar de diensten 70 % van het BNP uitmaken. Sceptici wijzen erop dat in Shanghai de diensten weliswaar 60 % van het lokaal BRP uitmaken, maar dat dit percentage in Jiangsu en Zhejiang momenteel maar 40 % bedraagt.
Lees ook ons dossier over de Yangtzerivierdelta
Zie ook CNTV (50 sec)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *