Binnen vijf jaar genetisch gemodifieerde rijstkom?

Het debat over genetisch gewijzigde organismen (GGO) laait op. Vorig jaar in november heeft het ministerie van Landbouw na jarenlang onderzoek voor het eerst veiligheidscertificaten uitgeschreven voor twee soorten Chinese rijst en één soort mais. De CPC heeft in een document van 31 januari het licht op groen gezet voor de verkoop van meer  voedselproducten op basis van GGO. Op 23 februari reageren een aantal kritische experts en actiegroepen.
De nieuw gecertifieerde gewassen worden nu op proefvelden geteeld in twee provincies, en zullen naar verwachting binnen vijf jaar op de Chinese eettafel belanden. In 2008 alleen gaf de Chinese regering 2 miljard euro uit in onderzoek naar eigen GGO.
Er worden al GGO-papaya’s en dito sojaolie, tomaten en aardappelen verkocht sinds 2000, maar met rijst en mais wordt wel een psychologische drempel overschreden.
Greeenpeace China wijst erop dat rijst het belangrijkste basisvoedsel in China is. Ze vragen de regering om daar erg voorzichtig mee om te springen. Bovendien zijn de meeste patenten voor GGO-rijst in handen van multinationals zoals Monsanto en Bayer. Ook andere experten waarschuwen tegen voedselafhankelijkheid van GGO-gewassen.
De belangrijkst vrees van de experts is dat GGO-voedsel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Die vrees leeft ook bij de rest van de bevolking , die overigens weinig precies afweet van GGO. Experts dringen er ook op aan de GGO-producten of producten waarin GGO verwerkt zijn, een speciaal etiket moeten krijgen. Dit is al wettelijk voorgeschreven sinds 2001, maar gebeurt in de praktijk zo goed als niet.
(bron: Global Times)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *