Blunderboek vindt 4,4 miljard misbruik in 2011

Het rapport van het Chinese Rekenhof over 2011 heeft voor 4,4 miljard misbruik gevonden begaan door 300 ambtenaren van 50 instanties.

Liu Jiayi


Top audit man Liu Jiayi legde zijn bevindingen voor aan het Volkscongres. 50 verschillende ministeries en agentschappen misbruikten dus voor 4,39 miljard yuan. Volgens Liu bestaat een groeiende tendens van corrupte ambtenaren om smeergeld aan te nemen via tussenpersonen. Daartoe behoren vereisten om openbare aanbestedingen te doen via raadgevers die gelinkt zijn met ambtenaren. Het rapport is ook bezorgd over niet vermelde zaken, zowel bij uitgaven als inkomsten van de regering. Hij citeerde miljarden betreffende buitenlandse hulp. Zelfs het ministerie van Financiën zelf maakte een onnauwkeurige voorstelling over de uitvoering van de begroting want het bezat 1,92 miljard meer dan op papier weergegeven. Bij de uitvoering van het programma voor de bouw van bescheiden woningen werd voor 2,96 miljard yuan misbruik ontdekt. In 23 van de 62 onderzochte kantonnale openbare ziekenhuizen werden te hoge prijzen voor geneesmiddelen aangerekend met in een extreem geval 12 maal de normale prijs.
Het ministerie van Spoorwegen heeft de tijd voor aanbestedingen voor de hsl-lijn Peking-Shanghai willekeurig ingekort van 5 dagen tot 13 uren. Hetzelfde ministerie liet door Zhang Yimou een filmspotje van 5 minuten maken dat 18 miljoen kostte en nauwelijks bekeken werd.
Vele gaten bestaan nog in de regelgeving over geld voor recepties, buitenlandse reizen en gebruik van voertuigen. Volgens financiënminister Xie Xuren werd vorig jaar hieraan 9,37 miljard yuan besteed. De FT heeft het over 100 miljard, wellicht met de ondergeschikte besturen er bij. De laatste jaren steeg het bedrag voor deze wagens jaarlijks met 20 %. In dat verband is de welvarende stad Wenzhou begonnen met het verkopen van 1300 overheidswagens. Steden als Changzhou en Nanchang volgen en krijgen ook navolging in armere gebieden.
Vorig jaar werd alles bijeen 5100 miljard yuan ontvangen en 5600 miljard uitgegeven: dit resulteert dus in een deficit van 650 miljard yuan, 50 miljard minder dan voorzien.
Bronnen Sina, CRI, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *