De stand van zaken 98

Groeiprognoses en cijfers
–De Chinese economische groei zal volgens de Bank of China tijdens het tweede kwartaal zakken tot 7,6 % om drie maand later 8,2 % te bereiken. De groei bedroeg 8,1 % tijdens Q1, het laagste in 3 jaar. De commerciële banken zouden tijdens Q3 gemiddeld 650 miljard per maand mogen uitlenen. Specialisten hopen ook op een verhoging van het belastbaar inkomen van de huidige 3000 yuan tot 5000 yuan. In mei vielen de winsten van de grote ondernemingen terug met 5,3 %; bij de staatsondernemingen bedroeg het cijfer meer dan 10 5.
China: innovatief bevonden
–Uit een wereldwijde peiling bij 650 leidende managers uit industrietakken zoals computers en elektronica blijkt volgens KPMG dat China de belangrijkste rivaal wordt voor de VS in mogelijkheden om wereldwijd belangrijke technologische doorbraken te realiseren. Chinese bedrijven en onderzoekscentra beginnen kennis te verwerven op domeinen zoals artificiële intelligentie en speerpunt-software en dat kan leiden tot technologische doorbraken in producten en diensten met een grote economische impact. 30% van de ondervraagden ziet China als de belangrijkste plaats voor innovatie in de komende vier jaar. Slechts 29% zag de VS als nummer één. Verderop volgden India, Japan en Zuid-Korea. Belangrijke domeinen voor doorbraken zijn spelsoftware en cloud-computing, energiezuinige industrieprocessen en nanotechnologie. (Bron: Financial Times)
Chinese grootwarenhuizen vooraan
De helft van de in aanbouw zijnde grootwarenhuizen bevindt zich in China, aldus een rapport van vastgoedfirma CBRE. Momenteel zijn 29,6 miljoen winkelcentra in aanbouw (zowat de totaliteit van Frankrijk, Duitsland en het VK samen) en zeven van de 10 actiefste markten bevinden zich in China met Tianjin vooraan (2,45 miljoen m2) gevolgd door Shenyang (2,17 mjn). Vorig jaar werd in China 7,8 miljoen m2 nieuwe winkelruimte geopend, met vier Chinese steden in de top 5. Shenyang stond vooraan gevolgd door Wuhan. Toch blijkt bijvoorbeeld in Chengdu 11 % van de nieuw gebouwde oppervlakte nog leeg te staan.
Niet financieel ODI: +40 %
De Chinese investeringen in het buitenland die de niet-financiële sectoren betreffen, steeg tijdens de eerste 5 maanden met 40 % om 28 miljard $ te gaan bedragen. 39 % ging naar fuseringen en verwervingen. Volgens cijfers van het ministerie maakten Chinese firma’s investeringen in 1706 buitenlandse vennootschappen in 115 landen. De aangroei naar Hong Kong verhoogde met 50%; naar de VS met 45 % en naar de EU met 23 %.
Scheepsbouw voelt crisis
De scheepsbouw realiseerde gedurende de eerste 5 maanden 240 miljard yuan zakencijfer, maar dit is enkel een vooruitgang met 0,7 % op jaarbasis. Het afgewerkte tonnage daalde met 10 % op jaarbasis. De nieuwe bestellingen daalden zelfs met 47 % aldus China Securities Journal die de achteruitgang wijt aan de slappe globale markt. .De traditionele scheepsbouw is het meest getroffen. De bouw van scheepsuitrusting groeide met 27 % en de fabricage van zee-engineerings uitrusting steeg met 11 %.
Elke maand nieuw Marriotthotel

Mariott Shenyang


Het First Financial Daily meldt dat hotelketen Mariott van plan is de komende 3 jaar elke maand in China een nieuw hotel te openen. Het project om de voorziene 52 nieuwe hotels te bouwen, is begonnen. Tegen 2014 moeten er 100 hotels zijn in 40 verschillende Chinese steden en daartoe wordt de komende twee jaren 2,7 miljard $ geïnvesteerd. De voorbije 10 jaren was Mariott gefocust op eerstelijnssteden, maar nu volgt de doorbraak naar de tweede-en derde lijn.
Qatar wil 5 mjd $ investeren
Het soeverein fonds van Qatar wil 5 miljard $ investeren in China’s kapitaalmarkt, maar stuit daarbij op wettelijke beperkingen die een grens van een miljard bepalen. Volgens het Chinese Securities Journal heeft ook Singaporese holding Temasek aangedrongen op hogere quota. China is bereid om het totaal aan toegelaten buitenlandse investeringen op te trekken van 30 miljard naar 80 miljard $, maar sommigen merken op dat dit maar 1 % blijft van deze kapitaalmarkt.  De regulerende beurscommissie heeft Qatar beloofd dat ze actieve hulp zal bieden in het goedkeuringsproces van Qatarese quota.
Qianhai: test zone valutawissel
De Qianhai-zone te Shenzhen is aangeduid als testgebied waarin breder kan geëxperimenteerd worden met de inwisselbaarheid van de Chinese Renminbi. Banken uit Hong Kong zullen de toelating krijgen om rechtstreeks aan de ondernemingen uit de zone renminbi te lenen. Peking is nogal wantrouwig tegenover speculatief kapitaal dat mede de Aziatische crisis in 1997 veroorzaakte.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *