Bo Xilai zet via internet in op rood imago

Bo Xilai, die de afgelopen maanden op de tongen reed wegens een algemene strijd tegen de maffia te Chongqing, laat weer van zich horen. Bo belegde deze week met de bazen van grote internetfirma’s een top waarbij ze beloofden de rode revolutionaire wind te laten waaien doorheen hun media.

Bo Xilai is de partijsecretaris van Chongqing en zoon van Bo Yibo, één van de zogenaamde onsterfelijken van de Chinese revolutie. Hij studeerde in het Verenigd Koninkrijk aan de Harrowschool en de universiteit van Oxford. Het afgelopen  jaar kwam hij in het nieuws met een doorgedreven strijd tegen de maffia in Chongqing, waarbij ook de baas van de politie de doodstraf kreeg. Met deze campagne tegen de corruptie maakte Bo zich zeer geliefd in China.
Nu is Bo terug met een initiatief van een ander kaliber. Dinsdag nodigde hij niet minder dan 42 bazen van grote internetfirma’s uit in het groot theater van Chongqing voor een revolutionair gala. Tot de genodigden behoorden de bazen van internetfirma’s als Sina, Sohu, Netease, Baidu, MSN China, Yahoo China en Tom.com. Zij werden onthaald op een verzameling van revolutionaire liederen en ze werden opgeroepen om deze geest van revolutionaire zuiverheid doorheen hun internetmedia te laten waaien middels het promoten van een vooruitstrevende cultuur. Met name was er sprake van de Hongyangeest. Hongyan (rode rots) blijkt een revolutionaire basis te zijn in Chongqing waar communistische leiders met de Guomintang onderhandelden tijdens de oorlog tegen de Japanners. Nu betekent dit het benadrukken van de zuiverheid van de partijlijn tegen bourgeois decadentie.  Door de zuiverheid van de oorspronkelijke principes te benadrukken, wil Bo zich afzetten tegen diegenen die zich de afgelopen tijden wel verrijkten, maar het niet zo nauw meer nemen met de communistische principes.
Het nieuwe initiatief van Bo wordt gezien als een beweging om zich goed te plaatsen voor het komende partijcongres, waar de meesten van het huidige permanent comité van het politiek bureau zullen opstappen en zullen vervangen worden. Twee nieuwelingen zijn reeds bekend: vicepresident Xi Jinping en vicepremier Li Keqiang.  Concurrent van Bo zou partijsecretaris Wang Yang zijn uit Guangdong.  Bo wil zich blijkbaar verzekeren van zowel de steun van de ouderen die Mao een warm hart toedragen, als van de jonge internetgeneratie. Niet slecht bekeken van Bo.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *